Біля узбережжя Бельгії виявили п'ять іноземних кораблів, що могли займатися шпигунством
Біля узбережжя Бельгії виявили п'ять іноземних кораблів, що могли займатися шпигунством

Біля узбережжя Бельгії виявили п'ять іноземних кораблів, що могли займатися шпигунством

За даними бельгійського підрозділу морської безпеки (CMB), впродовж останніх шести місяців у Північному морі було помічено п'ять невійськових кораблів, які можуть бути причетні до шпигунства.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Belga.

"За останні шість місяців щонайменше п'ять невійськових суден пройшли у Північному морі біля бельгійського узбережжя, їх бельгійські служби безпеки підозрюють у шпигунстві", - йдеться у повідомленні.

"Сьогодні виявити шпигунство важче, ніж у минулому: там, де раніше використовувалися здебільшого науково-дослідні або військові кораблі, тепер ми помічаємо, що невійськові кораблі використовуються частіше", - сказав Томас Де Шпігелере, речник CMB. "Це, наприклад, торговельні судна, але вони також можуть бути рибальськими", - додав він.

Міністр юстиції Бельгії Пол Ван Тігхельт підтвердив цю тенденцію. "Наприклад, китайські земснаряди мають подвійний статус та можуть використовуватися не лише для економічного використання, але й для військових цілей", - сказав він.

Зокрема, бельгійські служби безпеки стежать за російською судноплавною компанією Norebo. Ця російська рибальська компанія має понад 40 суден, які ловлять тріску та сайру в Норвезькому, Баренцовому морях та Тихому океані. Одне з суден Norebo, Taurus, було помічене у здійсненні шпигунства наприкінці 2022 року, коли воно здійснювало "незвичні рухи", що збіглися з виходом на поверхню підводних човнів флоту США.

Сюди входить, наприклад, судно "Капітан Соколов", яке декілька разів помічали у Північному морі біля бельгійського узбережжя. Зазначається, що це корабель з багатьма технологіями на борту, який можна використовувати як для риболовлі, так і, можливо, для шпигунської діяльності.

Источник материала
Поделиться сюжетом