19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Коли і як найкраще садити буряки у відкритий ґрунт: корисні хитрощі та поради
Коли і як найкраще садити буряки у відкритий ґрунт: корисні хитрощі та поради

Коли і як найкраще садити буряки у відкритий ґрунт: корисні хитрощі та поради

Буряк відноситься до теплолюбних культур, тому для успішної посадки необхідно дочекатися прогріву ґрунту до +8...+10 градусів. У південних районах рекомендується розпочинати сівбу з середини квітня, у центральних районах України — на початку-середині травня, а у більш північних районах краще почекати до другої половини травня.

Підготовка ґрунту Буряк віддає перевагу теплим і освітленим ділянкам. Підготовку ґрунту для вирощування буряків рекомендується розпочати ще восени. Землю перекопують на глибину 20–25 сантиметрів. Якщо ґрунт важкий, його можна покращити, додавши туди торфу та піску. Занадто легкий ґрунт можна збагатити компостом. Для удобрення ґрунту рекомендується використовувати перегній (3-4 кг на 1 кв.м), а також додати суперфосфат або сульфат калію (30-40 г).

Підготовка насіння Насіння буряка можна посіяти сухим, але для збільшення схожості рекомендується попередньо пророщувати його. Насіння можна пророщувати на папері, серветці, тирсі або бавовняній тканині. Пророщування сприяє більш ранньому та рівномірному сходу, а також дозволяє відсортувати неплодове насіння.

Технологія посіву Буряк відноситься до невибагливих рослин, тому її легко виростити навіть садівникові-початківцю. Перед посівом ґрунт ще раз перекопують і поливають. Для висадки насіння грядку готують із борознами глибиною 2-3 см на відстані 20-30 см один від одного.

Насіння буряка досить велике, тому його слід розміщувати з проміжком 3-4 см. Після посіву посіви злегка утрамбовують, посипають землею і додають трохи деревної золи. До появи сходів грядку можна накрити плівкою, щоб створити парниковий ефект.

Після появи паростків Після появи сходів слід прорідити рослини, залишаючи з відривом 10 див лише найміцніші. Якщо насіння густо посіяне, прорідити його можна в кілька етапів.

Посів на розсаду Посів насіння на розсаду проводиться на початку-середині квітня, якщо очікується коротке та холодне літо. Для вирощування розсади можна використовувати готовий субстрат або приготувати самостійно, змішавши садову землю, річковий пісок, торф і компост.

Насіння укладають у підготовлений ґрунт на глибину 3-4 см, злегка присипають землею, зволожують та накривають плівкою. Після появи сходів температуру слід зменшити до +14...+16 градусів, щоб загартувати рослини. Пересадку розсади у відкритий ґрунт рекомендується проводити після появи 3-4 справжніх листків.

Останні новини України:

Коли та як висаджувати помідори у відкритий грунт - секрети досвідчених городників.

Як успішно виростити цвітну капусту вдома: головні секрети.

Великий урожай перцю гарантований: госпрдиня розкрила секрет міцної розсади.

Теги по теме
Украина
Источник материала
Поделиться сюжетом