Лавров назвав держави, чиї «мирні плани» щодо війни в Україні подобаються Росії
Лавров назвав держави, чиї «мирні плани» щодо війни в Україні подобаються Росії

Лавров назвав держави, чиї «мирні плани» щодо війни в Україні подобаються Росії

Лавров назвав держави, чиї «мирні плани» щодо війни в Україні подобаються Росії

Російське МЗС продовжує атакувати Саміт миру у Швейцарії

Глава російського МЗС Сергій Лавров продовжує нападати на ідею проведення у Швейцарії Саміту миру 15-16 червня, куди Росія не була запрошена, а її залучення до мирних переговорів планується не раніше, ніж лідери держав вироблять спільну позицію переговорів.

«Зараз вимальовуються контури цього заходу. Це не що інше, як та сама «формула миру» [президента України] Володимира Зеленського. Як спробу підкреслити самостійність Швейцарії вони виділили три напрями – ядерну безпеку, продовольчу безпеку в контексті мореплавання та гуманітарні питання. Це нічого не змінює. Ці три теми є у «формулі миру» Зеленського для того, щоб прикрити її відверто ілюзорну та русофобську сутність. Зеленський та його співробітники заявили про те, що в жодному разі не можна кликати Росію на цю конференцію. Адже спочатку треба у своєму колі «охмуріть» країни Глобального Півдня і «затягнути» їх на загальну платформу, яка буде як ультиматум пред'явлена Росії», – заявив Лавров в інтерв'ю балканському телеканалу «АТВ», текст якого розміщено на сайті МЗС РФ.

Глава російського МЗС розкритикував формулу тому, що «зрештою вона передбачає капітуляцію Росії, виплату репарацій, суд над російським керівництвом та багато іншого». Лавров підкреслив, що Росія не братиме участі у жодних заходах, на яких просувають українську формулу миру, але відкрита «до переговорів на основі реалій».

Далі Лавров заявив, що Росія не відмовляється від переговорів, але її цікавлять так звані мирні плани, в обговоренні яких Росія готова брати участь:

  • китайський,
  • африканський,
  • бразильський.

«Правдами і неправдами, шантажем і брехнею західники намагаються затягнути максимальну кількість країн, що розвиваються, і країн Глобального Півдня в ці «посиденьки». Деякі беруть участь, проте потім вони нам пояснюють, що беруть участь з єдиною метою – пояснити безглуздість подібних заходів без участі Росії та на основі ультиматумів», – заявив Лавров.

Раніше в МЗС РФ заявили, що Росія не збирається брати участь у заходах, які «просувають ультимативну формулу Зеленського» – «незалежно від того, отримає запрошення чи ні», заявила представник МЗС Марія Захарова, уточнивши, що Заходу потрібна «стратегічна поразка Росії».

Україна та Швейцарія надіслали запрошення для участі більш ніж 160 країнам. Досі під питанням є участь у Саміті Китаю. Більшість лідерів держав вважають, що Пекін може вплинути на Москву.

Источник материала
Поделиться сюжетом