SpaceX представила новий скафандр EVA
SpaceX представила новий скафандр EVA

SpaceX представила новий скафандр EVA

SpaceX представила довгоочікувані скафандри, призначені для виходу у відкритий космос, які вперше будуть використані під час майбутнього приватного космічного польоту. 4 травня компанія оприлюднила дизайн костюма для екстракорабельної діяльності (EVA) на своєму вебсайті та в соціальних мережах. Костюм заснований на нинішніх компресійних костюмах, які носять астронавти під час польотів Crew Dragon, але, на відміну від цих костюмів, призначений для використання під час виходу у відкритий космос.

Оновлення костюма включають нові конструкції суглобів, які залишаються м’якими до тиску, зберігаючи при цьому рухливість, покращений контроль тепла та оновлений шолом із зовнішнім покриттям, яке діє як сонцезахисний козирок, а також камеру та проекційний дисплей, який надає інформацію про стан костюм під час виходу у відкритий космос. Пуповини забезпечують життєзабезпечення костюмів.

Костюми спочатку будуть використовуватися під час місії Polaris Dawn, приватного космічного польоту Crew Dragon, який є частиною програми місій Polaris, яку підтримує мільярдер Джаред Айзекман. Він літатиме на цій місії з Кіддом Потітом, Сарою Гілліс та Анною Менон. Усі четверо будуть одягнені в костюми, тому що Crew Dragon, який не має шлюзу, повинен буде скинути тиск для виходу у відкритий космос.

Під час дискусії, організованої SpaceX у соціальних мережах 4 травня, Гілліс сказав, що вихід у відкритий космос триватиме близько двох годин, включаючи час для скидання тиску в кабіні на початку та відновлення тиску в кінці. Двоє людей вийдуть із капсули, використовуючи пристрій під назвою «небесний вокер» у передньому люку з ручками та інтерфейсами, щоб допомогти їм пройти через люк.

Космонавти пройдуть через «тестову матрицю», щоб зібрати дані про ефективність костюмів EVA. «Це розглядає мобільність, рух в цьому середовищі мікрогравітації, як працює костюм», — сказала вона. «Є ціла серія тестових запитань, які будуть проходити за межами космічного корабля».

Костюми були ретельно випробувані на землі, включаючи випробування, коли всю капсулу Crew Dragon помістили у вакуумну камеру, а кабіну розгерметизували за допомогою чотирьох «імітаторів скафандра» всередині. «Все спрацювало, як очікувалося», — сказав Стю Кіч, віце-президент Dragon у SpaceX. «Це еквівалентно польоту Demo-1 без екіпажу» Crew Dragon у 2019 році.

Вихід у відкритий космос також вимагав модифікацій самого Dragon, таких як система повторного тиску для відновлення тиску в кабіні після виходу у відкритий космос і зміна деяких матеріалів на основі їхніх властивостей дегазації. «Інтер’єр виглядатиме трохи інакше, коли ви побачите фотографії, на яких ми сидимо в космічному кораблі», — сказав Гілліс.

Костюми також будуть використовуватися як скафандри, які надягають під час запуску та входу в типові місії Crew Dragon. SpaceX планує зрештою об’єднати два костюми в один, з деякими змінами, які вже були внесені в скафандри, починаючи з місії Crew-6, на основі того, що компанія навчилася, розробляючи костюми EVA.

«Мета цього костюма — стати нашим першим дизайном костюма EVA, а потім, як і в усіх продуктах SpaceX, ми збираємося продовжувати оновлювати блоки, коли будемо йти вперед і вчитися», — сказав Кіч.

Источник материала
Поделиться сюжетом