США стверджують, що укладення оборонного пакту з Саудівською Аравією неможливе без угод з Ізраїлем
США стверджують, що укладення оборонного пакту з Саудівською Аравією неможливе без угод з Ізраїлем

США стверджують, що укладення оборонного пакту з Саудівською Аравією неможливе без угод з Ізраїлем

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван висловив погляд, що адміністрація Джо Байдена не укладе оборонну угоду з Саудівською Аравією без нормалізації її відносин з Ізраїлем. Він наголосив на тому, що “не можна відокремлювати одну частину від іншої”.

Уряд Байдена пропонує тристоронню угоду, спрямовану на спонукання Саудівської Аравії до встановлення дипломатичних відносин з Ізраїлем у контексті забезпечення сталого миру на Близькому Сході. Такий курс став реакцією на майже семимісячну війну у Секторі Гази, спровоковану атакою ХАМАС у жовтні минулого року.

Однак прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу відмовився від будь-яких кроків у вирішенні ізраїльсько-палестинського конфлікту за принципом двох держав.

Салліван висловив підтримку інтегрованому підходу, який включає двостороннє порозуміння між США і Саудівською Аравією та нормалізацію відносин між Ізраїлем і Саудівською Аравією, а також активні кроки палестинського народу. Він підкреслив, що успіх цього підходу залежить від рішення ізраїльського керівництва та народу.

Також було зазначено, що глава ЦРУ Білл Бернс перебуває у Каїрі, де намагається досягти угоди з ХАМАС про припинення вогню та звільнення заручників. Офіційники США високо оцінили кроки Ізраїлю щодо умов угоди, але Нетаньягу виступає за наступ на Рафах, де проживає багато цивільного населення.

Кілька місяців арабські держави обговорюють з Вашингтоном свої плани післявоєнного періоду, включаючи визнання палестинської держави, підтримку її членства в ООН та реформи палестинського керівництва.

Адміністрація Байдена була на шляху до угоди про нормалізацію відносин між Саудівською Аравією та Ізраїлем. Планом було укладення оборонного пакту з Ер-Ріядом і підтримка його цивільних ядерних амбіцій в обмін на певні поступки від Ізраїлю щодо палестинців.

Проте атака ХАМАС у жовтні минулого року та подальший наступ Ізраїлю у Секторі Гази зупинили цей процес. У той же час США та Саудівська Аравія продовжували обговорювати потенційну угоду в рамках більш широких післявоєнних планів з метою забезпечення миру в регіоні.

Саудівська Аравія висловила намір вимагати від Ізраїлю значних поступок на користь палестинців після 7 жовтня, настоюючи на “незворотніх кроках” в напрямку створення палестинської держави.

Теги по теме
США Джо Байден
Источник материала
Поделиться сюжетом