У нацпарку в Україні знайшли рідкісну квітку з Червоної книги
У нацпарку в Україні знайшли рідкісну квітку з Червоної книги

У нацпарку в Україні знайшли рідкісну квітку з Червоної книги

Для збереження квітки та відтворення, на думку еколога Івана Русєва, доцільно створювати нові заповідні території у морських прибережних смугах.

На території Національного природного парку "Тузлівські лимани" виявили квітку мачок жовтий, рідкісну трав'янисту рослину з родини макових. Еколог Іван Русєв у Facebook повідомив подробиці.

Рослина росте на літоральній смузі по берегах Чорного моря і лиманів. Вона відома своєю красою та незвичайністю.

Важливо Папороть-зомбі воскрешає мертве листя, щоб запустити в ґрунт і продовжити харчуватися (відео)

Мачок жовтий можна побачити лише на двох ділянках пересипу з повною відсутністю антропогенного навантаження. Він суворо охороняється.

Еколог розповів, що чисельності рослини – це стенотопність та вузька екологічна амплітуда, низька схожість насіння. Також вплинули й процеси укріплення берегів, екреаційне навантаження, збирання лікарської сировини. Для збереження квітки та відтворення, на думку фахівця, доцільно створювати нові заповідні території у морських прибережних смугах, включно з унікальним пересипом лиманів Сасик, Джантшейській.

"Ця рідкісна рослина дуже красива і на фоні неба в Українському Причорномор’ї створює справжню гамму кольорів нашої улюбленої України", – зазначив він.

Мачок жовтий

Мачок жовтий – багаторічна рослина родини макових. Вид занесений до Червоної книги України у статусі "Вразливий". Лікарська, декоративна та жироолійна культура. Мачок жовтий також відомий під народною назвою мак вороній. Рослину використовують в офіційній і народній медицині.

Корінь стрижневий, сильно перекручений, завдовжки до 40 см. Усі частини мачка містять жовтий молочний сік. Трав'яниста рослина загалом зустрічається заввишки у 20—50, інколи до 100 см.

Нагадаємо, у жовтні в Карпатах знайшли унікальний гриб, із якого можна робити цукати. Глива має рожеве забарвлення капелюша та білий хрусткий ніжний м'якуш, але в їжу вживати можна тільки капелюшок.

Источник материала
Поделиться сюжетом