Україна планує контрнаступ ЗСУ: у Байдена розкрили деталі та терміни
Україна планує контрнаступ ЗСУ: у Байдена розкрили деталі та терміни

Україна планує контрнаступ ЗСУ: у Байдена розкрили деталі та терміни

Наступ російських окупантів найближчим часом прогресуватиме, неможливо швидко змінити ситуацію на полі бою, вважає радник президента США Джейк Салліван.

Україна після ухвалення у США військової допомоги в розмірі 61 мільярда доларів працює над планами щодо нового контрнаступу в 2025 році. Про це заявив радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван.

Як повідомляє Financial Times, чиновник розповів, що завдяки новій американській допомозі українська армія отримає можливість утримати фронт і протистояти військовій агресії РФ протягом 2024 року.

За словами Саллівана, незважаючи на рішення про допомогу Україні, очікується "прогрес Росії в найближчий період" на фронті, оскільки "миттєво перемкнути тумблер неможливо".

Україна має намір просуватися вперед

Розмірковуючи про сценарії на 2025 рік, радник Байдена акцентував увагу на тому, що Україна збирається "просуватися вперед, щоб відвоювати територію, яку росіяни в них відібрали".

Український контрнаступ 2023

Протягом 2023 року одним найбільшим очікуванням щодо перебігу російсько-української війни мав стати масштабний український контрнаступ. За початковими планами Сили оборони України мали прорвати російську оборону та протягом кількох місяців вийти до узбережжя Азовського моря й тим самим перерізати Росії сухопутне сполучення з окупованим Кримом. Втім, запланований наступ не вдався, обмежившись невеликими локальними здобутками території.

Запізніле постачання військової техніки з боку союзників відтягнуло початок наступу до червня, що дало росіянам достатньо часу для підготовки оборони. Обширні мінні поля та російське панування в повітрі й нестача техніки унеможливили броньовий прорив, і після значних втрат протягом перших місяців контрнаступу українські війська перейшли до стратегії війни на виснаження, пише Вікіпедія.

Журналісти зазначили, що ці слова Саллівана - перше чітке формулювання Білого дому про те, як у Вашингтоні бачать ситуацію у війні в разі перемоги Байдена на президентських виборах у США.

Як зазначено в матеріалі, будь-яка нова контрнаступальна операція ЗСУ 2025 року залежатиме від рішення Конгресу щодо фінансування та схвалення Білого дому. Один із кандидатів на пост президента Штатів - республіканець Дональд Трамп - раніше відзначився скептичними заявами щодо допомоги Україні та заявляв про наміри припинити війну і працювати над її завершенням шляхом перемовин.

Коли контрнаступ ЗСУ - головні новини за темою:

Україна може відновити сили для потужного контрнаступу, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни. За оцінками аналітиків, армія буде здатна проводити подібні операції наприкінці 2024-го - на початку 2025-го років. ЗСУ вже показали свої можливості щодо стримування окупантів в умовах регулярного постачання боєприпасів і бронетехніки.

ЗСУ підуть у новий контрнаступ, розповіли у Сухопутних військах. На думку голови Ради резервістів Сухопутних військ Івана Тимочка, наразі складно говорити про терміни, але можна припустити, що йдеться про кінець 2024-го - початок 2025-го років. Військова допомога від США допоможе запустити планування таких операцій.

Україна може піти в контрнаступ у 2025 році, вважає екс-радник держсекретаря США Метью Брайза. На думку Брайза, протягом наступного року війська РФ не зможуть досягти значних просувань на полі бою, а ЗСУ ставатимуть сильнішими.

Інші новини:

Источник материала
Поделиться сюжетом