Війна карколомно прискорила процеси старіння
Війна карколомно прискорила процеси старіння

Війна карколомно прискорила процеси старіння

Моя клієнтка молода жінка запевняє, що до початку війни ніколи не мала проблем із зайвою вагою, завжди їла інтуїтивно, нічого собі не забороняла і була стрункою. Але з початком війни через стрес набрала 8-10 кг і тепер не може їх скинути. У цій ситуації вона прямо звинувачує себе, бо використовує слова «заїдала стрес на початку війни», «важко взяти себе в руки», «треба собі заборонити». У неї насправді нормальні харчові звички і причина не в тому, що вона «заїдала стрес». Справа в тому, що війна дійсно вплинула на наш організм в цілому, а не лише на психоемоційний стан, як вважає багато хто.

У науковому журналі Ageing аnd longevity вчені Інституту геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова опублікували результати дослідження впливу хронічного воєнного стресу на процеси старіння у жінок. Зокрема, досліджувався вплив воєнного стресу на обмін речовин, нейроендокринну регуляцію, стан серцево-судинної та дихальної систем.

Вчені обстежили 91 жінку віком від 30 до 74 років, які перенесли хронічний воєнний стрес, та порівняли їх показники з 79 жінками, які були обстежені ще до початку російського вторгнення (група контролю).

Було виявлено негативні тенденції. Наприклад, якщо в групі обстежених до війни підвищений рівень глюкози спостерігався у 6%, то у «воєнній» групі підвищений рівень глюкози виявлено вже у 19% жінок. Порушення толерантності до глюкози до війни було у 10% жінок, а під час війни воно зросло до 25%.

Потім було визначено біологічний вік досліджуваних за формулою, що включала велику кількість зібраних параметрів, у тому числі гемодинаміку, серцевий ритм і метаболізм. У контрольній групі середній біологічний вік жінок становив 56,5 років, у «воєнній» групі – 64,7 років.

Далі вчені порівняли біологічний і хронологічний (паспортний) вік жінок у «воєнній» групі і в контрольній.

Виявилося, що різниця між біологічним та хронологічним (паспортним) віком у жінок до війни була дуже незначна – лише 0,02 року, а от під час війни різниця між біологічним віком і паспортним зросла до 10,8 років.

Мінус десять років і 8 місяців життя! Дослідження підтвердили те, що ми з вами бачили в дзеркалі і відчували в тілі – війна карколомно прискорила процеси старіння.

Тому не картайте себе і не звинувачуйте в тому, що не такий вигляд маєте, як хотілось би. Намагайтесь створювати умови для покращення власного метаболізму: нормально збалансовано харчуватися, притримуватись принципів «здорової або гарвардської тарілки». У кожному прийомі їжі споживайте овочі.

Старайтесь висипатись – особливо важливо лягати спати в один і той самий час і не дуже пізно, а ще за три години до сну не варто споживати нічого окрім води. Користуючись теплою погодою побільше гуляйте, бігайте, катайтесь на велосипеді, плавайте в річці або озері. Намагайтесь жити в моменті, пам’ятайте, що ми обов’язково переможемо і тому треба зберегти себе для майбутнього.

Источник материала
Поделиться сюжетом