19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
39 справ щодо війни, за якими варто стежити цього тижня: зґвалтування на Київщині, Янукович та Азаров, вбивства у Бучі
39 справ щодо війни, за якими варто стежити цього тижня: зґвалтування на Київщині, Янукович та Азаров, вбивства у Бучі

39 справ щодо війни, за якими варто стежити цього тижня: зґвалтування на Київщині, Янукович та Азаров, вбивства у Бучі

Проросійська пропагандистка. Вікторія Кохановська з Волинської області — активна прихожанка УПЦ МП. СБУ звинувачує її у провокаціях на території Києво-Печерської лаври навесні 2023 року. Як каже слідство, вона “розганяла” у соцмережах стріми, в яких підбурювала людей чинити спротив правоохоронцям та ображала релігійні почуття українців. Крім того, на своїй сторінці у Facebook заперечувала російську збройну агресію, називала війну в Україні “внутрішнім громадянським конфліктом”. Їй інкримінують пропаганду війни. Засідання призначено на 9 травня о 16:00 у Голосіївському районному суді Києва.

Судді Верховного суду Криму.  Віктор Зіньківа, Ігор Крючков та Олексій Козирев  — судді Верховного суду Криму. Прокуратура встановила, що вони порушили норми міжнародного гуманітарного права, зокрема вимоги IV Женевської конвенції. Вони незаконно застосовували законодавство Росії під час кваліфікації подій, які відбувалися до того, як РФ окупувала Крим. Через це Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, отримав вісім років ув’язнення за нібито організацію масових безладів під будівлею Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014 року. Суддям інкримінують порушення законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 8 травня об 11:00 у Дніпровському районному суді (in absentia).

“Гдє больнічка воєнних, знаєш?” Іван Каптель — громадянин РФ, який жив у прикордонному селищі на Чернігівщині та займався пасажирськими перевезеннями. СБУ встановила, що Каптеля завербували російські спецслужби, коли він їздив у Росію до родичів. Він нібито передавав росіянам у месенджерах інформацію про розташування ЗСУ. У листопаді 2023 суд узяв чоловіка під варту за обвинуваченням у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ. Засідання призначено на 9 травня о 15:30 в Оболонському районному суді Києва (in absentia).

Затримання Івана Каптеля. Фото: СБУ

Зґвалтування на Київщині. Михайло Романов — російський командир, підрозділ якого окупував Київщину навесні 2022 року. Слідство вважає, що він убив чоловіка, а потім разом із побратимами зґвалтував жінку. Місцеві жителі знайшли його сторінку “ВКонтакті”. Романова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 8 травня о 12:00 в Солом’янському районному суді (in absentia).

Янукович і Азаров. Віктор Янукович ― проросійський колишній президент України, який втік до РФ після перемоги Революції Гідності. Микола Азаров ― проросійський прем’єр-міністр України і політик часів Януковича. Слідство встановило, що він закликав до “денацифікації” та насильницької зміни української влади. Казав, що “спеціальна військова операція” врятувала Донецьк від захоплення та називав вбивства у Бучі фейком. Обох обвинувачують у державній зраді. Засідання призначено на 10 травня об 11:00 у Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

Мародерство на Київщині. Арбі Імерзаєв — російський снайпер-розвідник зі 141-ого спеціального моторизованого полку імені А. А. Кадирова “Сєвєр”. У березні 2022 полк окупував село Катюжанка на Київщині. Імерзаєв із іншими військовими залізли в будинок місцевої, поселилися там. У день відступу російських військ вони забрали з собою бензопилу та січкарню. Імерзаєва обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 9 травня о 12:00 у Вишгородському районному суді Київської області (in absentia).

Імітація розстрілу. Олександр Кондратьєв — російський командир, який брав участь в окупації Бучанського району. Він грабував будинки, імітував розстріл і знущався над місцевою жінкою. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 9 травня о 14:00 в Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

Вбивство за відмову співпрацювати. Олексій Токмаков і Олексій Крошкін — російські військові, які брали участь в окупації Київської області. Жили на території Гостомельського притулку для тварин. За їхнім наказом цивільні розвантажували та переносили ящики з боєприпасами, зброєю та амуніцією. Один із мешканців відмовився це робити через хворобу спини. Почувши це, Токмаков, каже слідство, віддав Крошкіну наказ убити цього чоловіка. Після кількох пострілів той загинув на місці. Обох обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 8 травня об 11:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Вбивства у Бучі. Амангельде Бекентаєв, Ербол Абільхаіров і Зафар Собиров — російські військові 64-ої окремої мотострілецької бригади. Слідство вважає, що під час окупації Бучі вони вбили двох цивільних у їхньому будинку. Чоловіків обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 9 травня о 15:20 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia)

Полонений росіянин. Микола Карташев — російський військовий, якого взяли в полон на Харківщині. Він служив у 76 десантно-штурмовій дивізії південого військового округу РФ. Слідство вважає, що у 2022 році він розстріляв охоронця супермаркета в Бучі. Російські медіа пишуть, що після того він дезертирував, його затримали в Росії, винесли рік умовного терміну й знову відправили на фронт. Карташева взяли в полон, обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 9 травня о 15:20 в Ірпінському міському суді Київської області.

Вулиця Жовтнева. Максим Біленко — сержант окремої мотострілецької бригади збройних сил РФ, який брав участь в окупації Бучі. Прокуратура вважає, що він стріляв у цивільних, кепкував із поранених і катував людей. Йому інкримінують порушення законів та злочинів війни. Засідання призначено на 9 травня о 16:30 в  Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Координати пологового. Ольга Дорофей — жителька Торецька. Слідство вважає, що вона передавала росіянам локації електричних підстанцій і соціальних об’єктів: шкіл, пологових будинків і студентських гуртожитків. Отриману інформацію російські військові планували використати для прицільних ракетних ударів по українських містах. Її обвинувачують у державній зраді. Засідання призначено на 8 травня о 14:00 у Красноармійському міськрайонному суді Донецької області.

Інформація для ФСБ. Ігор Довганюк працював у Слов’янську на заводі. За даними слідства, він передавав у чат-бот ФСБ інформацію про дислокацію особового складу та озброєння ЗСУ, напрямки руху військової техніки. Також він відмічав геолокації гуртожитків, промислових об’єктів і комунальних установ, чітко описував місця прильотів й оцінював їх як “скромні”. Він писав повідомлення з критикою української мови, волонтерів, демократичних процесів в Україні, брав участь у російських опитуваннях, де очікуваннями від “СВО” обирав “перемогу РФ та встановлення контролю над всією Україною”. Йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Засідання призначено на 9 травня о 13:00 у Слов’янському міськрайонному суді.

Пости проти цілісності України. Слідство встановило, що Дмитро Пащенко у забороненій соцмережі “ВКонтакті” писав і поширював дописи із закликом повалити конституційний лад. Його обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність України. Засідання призначено на 6 травня  об 11:30 у Дзержинському районному суді Кривого Рогу. 

Лист Путіну. Олександр Горбенко з Кривого Рогу вже вдруге потрапляє під суд. У 2015 його засудили за посягання на територіальну цілісність України — поширював газету “Новоросія”. Спершу його засудили до ув’язнення, але під час апеляції чоловік вийшов під заставу 43 тисячі гривень. Його дружина Юлія Горбенко писала листа Путіну з проханням дозволити їхній дочці з родиною жити в РФ, бо її чоловік “політв’язень”, а вони вірять у “єдиний народ”.

Зараз Горбенка обвинувачують у державній зраді — він нібито передав РФ місце розташування міської лікарні та райради, зберігав у машині набої, корпус гранати і запал дистанційної дії. Скаржився суду, що в колонії його б’ють і психологічно тиснуть на нього. Його обвинувачують у державній зраді. Засідання призначено на 8 травня о 15:00 у Дзержинському районному суді Кривого Рогу.

“Війну просто так ніхто не починає”. Гліб Ляшенко — блогер і політкоментатор, який поширював у Facebook антиукраїнську пропаганду та схвалював агресію Росії проти України. На своїй сторінці він писав: “Вісім років Росія молила Україну змінити курс. Україна 8 років відмовлялась. І ось результат”. Він вийшов із СІЗО під заставу 3 мільйони гривень, а його матір писала листи Зеленському з вимогою звільнити сина. Ляшенка обвинувачують у державній зраді. Засідання призначено на 9 травня о 10:00 у Сихівському районному суді Львова.

Гліб Ляшенко, блогер і політкоментатор

“Львівська народна республіка”. Андрій Івасенко у 2014 році створив у російській соцмережі “ВКонтакте” спільноту “Львівська народна республіка” і “За союз з Новоросією! Зупиніть АТО!”, що налічувала понад 10 тисяч користувачів. Також він адміністрував групи “ПМОН Беркут — помощь Беркуту и ВВ. Футболки” і “Антимайдан”. Ці групи він вів із фейкового акаунта “Александр Якимов”, зареєстрований на український номер телефону, який у нього вилучили під час слідства. У групі “Львівська народна республіка” Андрій Івасенко використовував для поширення антиукраїнські пропагандистські матеріали на кшталт “Бий бандер, рятуй країну” чи “Вставай, Україно, іде Тягнибок, всі раси понищить і буде все ок”. Його обвинувачують у державній зраді. Засідання призначено на 9 травня об 11:00 у Франківському районному суді Львова. 

Чекала окупантів у Миколаєві. Ірина Клочкова очолювала відділ у “Миколаївобленерго”. Слідство зафіксувало, що на початку повномасштабного вторгнення РФ жінка підтримувала агресію, розповсюджувала пропаганду серед колег. Обвинувачена перебуває під вартою. Їй інкримінують виправдання агресії РФ. Засідання призначено на 7 травня о 13:00 у Заводському районному суді Миколаєва.

Пенсіонерка з Миколаєва. Як каже слідство, пенсіонерка Наталя Грибкова у липні 2022 року в переписці у Viber раділа через загибель українських військових, критикувала ЗСУ. Людина з такими же прізвищем та ініціалами у 2015 році балотувалася до Миколаївської міськради від нині забороненої проросійської партії “Нова держава”. Грибкову обвинувачують у глорифікації збройної агресії РФ. Засідання призначено на 8 травня о 15:00 в Заводському районному суді Миколаєва.

Обстріли Миколаєва. Дмитро Топор — уродженець Миколаєва. За даними слідства, у лютому і червні 2023 року він передав представнику РФ відомості про розташування військовослужбовців ЗСУ. За вказаними координатами був розташований багатоквартирний будинок, а не військовий об’єкт. Чоловіку інкримінують держзраду та пособництво у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 9 травня о 10:00 у Центральному районному суді Миколаєва.

Коригування по Миколаєву. Віктор Ярмоленко — 72-річний мешканець Миколаєва. Слідство вважає, що він передавав росіянам інформацію про розміщення техніки та військ, коригував удари. Також Ярмоленко нібито передавав фото та координати Миколаївської ТЕЦ. Місцевий активіст писав, що Ярмоленку за це платили. Його обвинувачують у державній зраді. Засідання призначено на 9 травня об 11:30 у Центральному міському суді Миколаєва.

Одеський тіктокер. Андрій Малихін — 35-річний одесит, тіктокер. СБУ встановила, що він “засвітив” роботу протиповітряної оборони під час дронової атаки РФ на Одесу 5 листопада 2023 року. Слідство стверджує, що чоловік зняв на мобільний роботу української ППО та запостив ці відео у своєму TikTok-акаунті (цей телефон знайшли під час обшуку його помешкання). Раніше він відбував покарання за крадіжку та пограбування. Малихіну інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Засідання призначено на 10 травня о 12:00 у Суворовському районному суді Одеси. 

Заклик до перемовин. Олександр Курпіль — депутат Охтирської районний ради від партії “Наш край”. Слідство вважає, що він поширював заклики до зміни кордонів України та до перемовин, допомагав росіянам із продуктами, маршрутами, супроводжував їх. Йому інкримінують державну зраду. Засідання призначено на 7 травня о 15:00 в Охтирському міськрайонному суді Сумської області.

Справа про зґвалтування на Харківщині. Еміль Ахмеров, Маммі Маммієв, Костянтин Шляпніков — командир полку, командир відділення та водій відповідно — російські військові, які окупували Харківщину. Прокуратура вважає, що вони зґвалтували дівчину у 2022 році під час окупації. Засідання призначено на 9 травня о 14:30 у Дзержинському районному суді міста Харкова (in absentia).

Коригування. Дмитро Кадубін, за даними слідства, повідомив представнику РФ через Telegram інформацію про розташування танкового батальйону в Києві. Кадубін заявив, що його під тортурами в поліції змусили себе обмовити. Чоловіку інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Засідання призначено на 6 травня о 12:15 у Жовтневому районному суді міста Харкова.

Допомога росіянам. Михайло Чигринов — 38-річний мешканець Вовчанська. Слідство встановило, що він із перших днів вторгнення допомагав росіянам пально-мастильними матеріалами, житлом і харчуванням. Чигринов допомагав їм орієнтуватися на місцевості та показав дороги, відомі лише тутешнім, намагався придушити опір місцевих жителів. Він нібито “зливав” дані щодо людей, які допомагали ЗСУ, і організував чи брав участь у пограбуваннях низки українських підприємств та установ, розташованих на території Вовчанської громади. Прокуратура встановила, що він організував розграбування військової частини Нацгвардії, складів “Вовчанського м’ясокомбінату”, приміщень цукрового заводу у селищі Білий Колодязь Чугуївського району. Йому інкримінують пособництво державі-агресору. Засідання призначено на 7 травня об 11:00 у Київському районному суді Харкова.

Коригування і велосипедисти. Дмитро Пєнцов та Едуард Ісінов ― безробітні харків’яни, що, каже слідство, збирали для РФ дані про ЗСУ в місті й області. Слідство вважає, що вони їздили на велосипедах, ставили геомітки на карту та надсилали скриншоти російському куратору. Наразі доводять їх причетність до ударів дронами по Харкову 1 серпня 2023 року. Обох затримали за підозрою в державній зраді. Засідання призначено на 8 травня о 14:00 у Київському районному суді Харкова.

Начальник окупаційної поліції. Євген Лісняк — колишній правоохоронець із Харкова, який із 2014 року переїхав на окуповану Луганщину, де працював у “МВД”. За даними слідства, він очолив окупаційну поліцію у Куп’янську. На “посаді” грабував місцевих, зокрема відібрав Toyota Land Cruiser у жінки, погрожуючи її батькові. За це його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Засідання призначено на 7 травня о 13:00 у Червонозаводському районному суді Харкова (in absentia).

Продаж зерна. Дмитро Кабанець — аграрій із Куп’янського району Харківської області. Під час окупації, стверджує слідство, він співпрацював із окупаційною військовою адміністрацією. На підставі “патенту” від росіян продавав зерно та платив відсотки в окупаційний бюджет. Односельці кажуть, що він також допомагав росіянам розміщувати техніку. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Засідання призначено на 6 травня о 13:15 в Орджонікідзевському районному суді Харкова. 

Селфі грабіжників. Владислав Барвіт, Максим Вешняков, Владислав Воробйов , Микола Желєзнов, Віталій Назаров, Владислав Привалов, Ришат Хусаїнов, Руслан Шехмаметьєв, Андрій Шипов ― військові РФ. Позаминулоріч вони окупували село Циркуни на Харківщині. Навесні вони вдерлися в будинок місцевих і викрали техніки на 342 тисячі гривень, а також авто. Власниця будинку була за кордоном. Її техніка була синхронізована з хмарним сховищем, у квітні на її акаунт прийшли фото росіян, які грабували її дім і пиячили. Вони фотографували самі себе. Тепер їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 8 травня о 12:00 у Харківському районному суді Харківської області (in absentia).

Староста села. Георгій Багдасарян — 64-річний мешканець села Борисівка Харківського району. Слідство встановило, що він співпрацював з російськими військовими у 2022 році — став “старостою”. Представив “очільника” села російський військовий під час урочистого заходу. Йому інкримінують колабораційну діяльність. Засідання призначено на 9 травня о 16:00 у Зміївському районному суді Харківської області.

Оформлення бізнесу під час окупації. Анатолій Воронов — директор і власник малого приватного підприємства “Євгенія” з Новоберислава. Після захоплення Херсона Воронов перереєстрував підприємство, отримав дозвіл на роботу від окупаційної адміністрації і платив податки до російського бюджету. Згодом виїхав і у Кривому Розі хотів відкрити нове підприємство з перевезень. Воронову інкримінують пособництво державі-агресору. Засідання призначено на 9 травня о 14:00 у Великоолександрівському районному суді Херсонської області.

Псевдовибори на Херсонщині. Олена Каменєва — мешканка Херсонщини. За даними слідства, під час окупації допомагала росіянам проводити псевдореферендум про приєднання до РФ. Їй інкримінують колабораціонізм. Засідання призначено на 10 травня о 13:00 у Великоолександрівському районному суді Херсонської області.

Окупаційний очільник Нової Каховки. Володимир Леонтьєв працював фінансовим директором і заступником генерального директора в каховській компанії “Чумак”, приятелював із тодішнім її співвласником Карлом Стуреном. Також був одним із представників каховської філії ТОВ “Уніфер” (Unifer), керівником ТОВ “Уніфер Смарт Рейн”, одним із керівників новокаховського заводу будматеріалів № 1. У 2022 році він очолив окупаційну адміністрацію Нової Каховки на Херсонщині, заходив до будівлі Каховської міськради разом із окупаційними військами та місцевим кримінальним авторитетом Віталієм Єфименком, який пообіцяв розправи над проукраїнськими місцевими. У соцмережах публічно заперечував, що людям треба гуманітарна допомога від української влади і заявляв, що треба налагодити зв’язки з Росією. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 10 травня о 10:00 у Нововоронцовському районному суді Херсонської області (in absentia).

Захоплення цивільних. Дмитро Несторов — військовий із Феодосії, який зрадив присязі. Слідство встановило, що він причетний до вбивства сімох людей у селі Правдине Херсонської області в ніч проти 12 квітня 2022 року. Нестеров разом із іншими російськими військовими увірвалися на територію підприємства, захопили в заручники чоловіків, які охороняли зрошувальні агрегати. Невдовзі їх перевезли під конвоєм до будинку на іншу вулицю.

Пострілом у потилицю, йдеться у матеріалах обвинувачення, вбили 30-річного чоловіка і ще одного не ідентифікованого заручника, потім зв’язали руки і ноги п’ятьом іншим, серед яких була 15-річна дівчина. Російські ЗМІ писали, що Нестерова вбили. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 6 травня о 12:00 у Херсонському міському суді (in absentia).

Медсестра з Херсона. Інна Касперук — колишня медсестра у Херсонській міській клінічній лікарні ім. Євгена Карабелеша. СБУ встановила, що її завербував агент ФСБ і вона передавала ворогу дані про бійців ЗСУ, які лікуються від поранень, про місця базування Сил оборони, а також нібито корегувала ракетно-артилерійські обстріли по Херсону. Залишилася працювати в лікарні Карабелеша на лівому березі за вказівкою свого куратора з ФСБ, передавала інформацію про ситуацію в місті після деокупації Херсона та відновлення мобільного інтернет-зв’язку.

З початку 2023 року по квітень вона, як заявляє слідство, щонайменше 14 разів передавала координати місць дислокації українських військових, після прильотів скидала інформацію, куди саме влучили. Вона також нібито повідомляла координати місць скупчення цивільних, зокрема пунктів видачі гуманітарної допомоги, пересування бронетехніки ЗСУ та місця вильотів розвідувальних безпілотників.

Касперук, говорить слідство, передавала особисті дані співробітників СБУ та військових, які зверталися до лікарні Карабелеша по медичну допомогу, писала, куди саме евакуюють поранених військових. Під час судового засідання щодо запобіжного заходу Інна Касперук визнала свою вину, покаялася та просила обрати їй домашній арешт. Наразі вона перебуває під вартою. Її обвинувачують у державній зраді. Засідання призначено на 6 травня о 14:00 у Херсонському міському суді.

Окупаційна поліція. Олексій Ванін — працював на приватному підприємстві “Днепр Стиль” і Херсонському механічному заводі. Слідство встановило, що під час російської окупації він працював в окупаційній поліції Херсонщини. Його призначили “старшим експертом відділення бухгалтерських і фінансово-аналітичних експертиз Експертно-криміналістичного центру”. Ванін готував експертизи фінансової діяльності підприємств. Також їздив у Москву на “підвищення кваліфікації”. Йому інкримінують колабораційну діяльність. Засідання призначено на 8 травня о 09:00 у Херсонському міському суді.

Розстріл цивільних. Станіслав Шматов — російський військовий 15-ї окремої мотострілецької бригади 2-ї загальновійськової армії РФ. СБУ встановила, що від початку вторгнення він брав участь у штурмі Ізюмщини та разом із іншими окупантами розстрілював будівлі цивільних, коли люди були всередині. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Засідання призначено на 7 травня о 09:30 в Соснівському районному суді Черкаської області (in absentia).

Митрополит Черкаський і Канівський. Денис Снігірьов у 2020 році став архієпископом Черкаським і Канівським від РПЦ в Україні. Заявляв, що ця церква “найбільш незалежна” у світі, виступав проти створення ПЦУ. Наступного року став митрополитом, а у 2022-му професором Київської духовної академії. Під його керівництвом на сайтах єпархії публікували матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ, що прославляли ідеї рашизму, під час обшуку в нього знайшли роздруківки цитат Путіна. Снігірьова обвинувачують у виправданні збройної агресії РФ проти України. Засідання призначено на 7 травня об 11:00 у Соснівському районному суді Черкас.

Джерело: Медійна ініціатива за права людини

Tweet
Источник материала
Поделиться сюжетом