19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Без мобілізації не обійдуться: чи є передумови щодо посилення наступу ворога на Харківщині
Без мобілізації не обійдуться: чи є передумови щодо посилення наступу ворога на Харківщині

Без мобілізації не обійдуться: чи є передумови щодо посилення наступу ворога на Харківщині

Водночас, як наголосив заступник командира 3 ОШБр Максим Жорін, дії окупантів на Харківщині можуть бути маневром, що відвертатиме увагу від інших ділянок фронту. Військовий оглядач з Ізраїлю Давид Шарп, коментуючи 24 Каналу припущення Жоріна, зазначив, що такі дії росіян потребують дуже серйозної підготовки.

Це не може бути непомітним

На сьогодні не має інформації, за словами Шарпа, з боку розвідувальних структур, чи триває процес формування ударних угруповань у російській армії саме в тилу, наприклад, в Бєлгородській області.

Чи може Росія відкрити нову ділянку активних бойових дій, зокрема, для створення загрози безпосередньо Харкову? Щоб робити висновок про реальність такої ситуації, необхідні певні передумови, а саме – створення дуже великого угруповання, зокрема в Бєлгородській області,
– пояснив військовий оглядач.

Формування такого угруповання потребує багатьох кроків, які не можуть бути непомітними, а також величезних ресурсів. Йдеться про особовий склад у кількості 100 тисяч і навіть більше одиниць.

"Їх потрібно десь взяти – і, напевно, без мобілізації це не можливо. А головне – необхідно їх екіпірувати, озброїти, сформувати з них або з тих, кого надішлють з інших ділянок фронту, нові частини та з'єднання. Також вони мають бути укомплектовані технікою, логістичними можливостями", – підкреслив він.

Це дуже тонка гра

Все це, на його думку, потребує колосальних ресурсів. Наразі не має інформації про це розвідки, що це відбувається. Тому або цей процес почнеться, і тоді можна буде робити висновки. Або наразі йдеться про гіпотетичні припущення.

Проте важливо пам'ятати, що розмови, відомості, демонстративні дії противника уздовж кордону, зокрема переслідують цілі відволікання ресурсів України,
– зауважив військовий оглядач.

Створення ілюзії підготовки наступу на якійсь ділянці, може відвернути матеріальні та кадрові ресурси ЗСУ з інших напрямків фронту, і росіяни цим скористаються.

"Це дуже тонка гра, і головне в ній вчасно помітити реальне формування можливостей наступальних дій противника. Якщо це відбувається, тоді варто очікувати відповідного кроку", – відзначив Давід Шарп.

Ситуація у Харківській області: актуальне

  • Заступник командира 3 ОШБр Максим Жорін заявив, що росіяни готуються до "нового етапу" просування своєї армії. Він припустив, що це може відбутися в Харківській області. Проте, не маючи відповідних ресурсів, ворог може почати "давити" на Харків, з метою, щоб українські сили перекинули туди ресурси. А в цей час противник може на півдні "розгорнути окремий театр подій".
  • В американському Інституті вивчення війни, посилаючись на заяви командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Павлюка, зазначають, що росіяни планують, зокрема окупувати Харків. Проте, за словами Павлюка, наразі незрозуміло, наскільки серйозні плани росіяни і чи вдасться їм захопити Харків.
  • Аналітики ISW припускають, що росіянам буде важко захопити це місто. Однак наступальна операція противника на цій ділянці фронту напевно відтягне та закріпить українські сили з інших напрямків.
  • Водночас очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов сказав, що росіяни час від часу змінюють напрямки просування, зокрема, на Куп'янському напрямку. Однак про відкриття нової лінії фронту "говорити поки зарано". У ворога наразі недостатньо сил для цього.
Теги по теме
Новости Украины Харьковская область
Источник материала
Поделиться сюжетом