19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
DARPA оголошує про перше випробування неймовірного безекіпажного підводного човна
DARPA оголошує про перше випробування неймовірного безекіпажного підводного човна

DARPA оголошує про перше випробування неймовірного безекіпажного підводного човна

Ознайомтеся з останньою футуристичною пропозицією від Агентства передових оборонних дослідницьких проєктів, також відомого як DARPA. Від людей, які створили гіперзвукову зброю, що дихає повітрям, креветок, що виявляють підводні човни, і роботів-джазменів, виходить масивний підводний човен без екіпажу, натхненний мантами. Сконструйований компанією Northrop Grumman, прототип щойно завершив свої перші випробування у воді.

Підводний човен був розроблений для перевезення великих корисних вантажів на великі відстані під водою без людей на борту для підтримки. Під час розгортання він може проводити періоди часу в “сплячці”, закріплений на морському дні для збереження енергії.

Коли у 2022 році було оголошено про проєкт, Northrop Grumman написала, що їхня розробка слугуватиме баченню DARPA щодо створення “стратегічної несподіванки”. Ми вважаємо, що вони можуть сміливо сказати, що досягли цієї мети.

Нещодавно DARPA оголосило, що повномасштабне випробування прототипу безпілотного підводного апарату (UUV) відбулося біля узбережжя Південної Каліфорнії в лютому і березні цього року.

“Наші успішні повномасштабні випробування Manta Ray підтверджують готовність апарату до реальних операцій після того, як він буде швидко зібраний в польових умовах з модульних секцій”, – сказав д-р Кайл Ворнер (Kyle Woerner), керівник програми DARPA з розробки Manta Ray, в своїй заяві. “Поєднання модульного транспортування по пересіченій місцевості, збирання в польових умовах і подальшого розгортання демонструє унікальні можливості для надвеликих БАС”.

Цей “надвеликий” – це все, що ми можемо наразі знати про нього. New Atlas зазначає, що DARPA і Northrop Grumman поки що тримають більшість технічних специфікацій апарату в таємниці, припускаючи, що на зображеннях, опублікованих в Інтернеті, видно заховані двигуни, антену, водозабірники і, можливо, маневрові рушії.

На зображеннях ми можемо отримати певне уявлення про масштаб і побачити, що його плавні контури дійсно нагадують однойменну тварину – і, можливо, також дивне науково-фантастичне творіння.

У водах по всьому світу зустрічаються сотні різних видів мантових скатів. Це товариські та розумні істоти, і є численні повідомлення про те, що вони взаємодіють з дайверами та любителями підводного плавання. Але саме граціозні рухи скатів-богомолів дійсно надихнули інженерів, які створили новий UUV, продовжуючи давню традицію біологічно натхненного дизайну.

“Після розгортання апарат використовує ефективне ковзання на плавучості для пересування по воді”, – сказав Вурнер.

Ще однією ключовою перевагою БПЛА Manta Ray, на якій наголошують як DARPA, так і Northrop Grumman, є те, що його можна транспортувати частинами і швидко збирати на місці. Саме так прототип був перевезений з місця будівництва в Меріленді на протилежний кінець країни, що також може стати в нагоді в польових умовах.

“Доставка транспортного засобу безпосередньо до місця його використання дозволяє заощадити енергію, яку б він витратив під час транспортування”, – пояснив Вурнер.

DARPA заявляє, що наразі працює з ВМС США над наступними кроками для цієї технології – нам доведеться почекати, щоб дізнатися, коли Manta Ray зможе спуститися на воду по-справжньому.

Источник материала
Поделиться сюжетом