19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Huawei попри санкції таємно фінансувала дослідження провідних університетів США
Huawei попри санкції таємно фінансувала дослідження провідних університетів США

Huawei попри санкції таємно фінансувала дослідження провідних університетів США

Деталі

Журналісти з'ясували, що Huawei була єдиним спонсором дослідницького конкурсу, який з 2022 року присудив мільйони доларів і залучив сотні пропозицій від науковців. Деякі з цих науковців працюють у провідних університетах США, які заборонили своїм працівникам співпрацювати з Huawei.

За словами Кевіна Вольфа, партнера юридичної фірми Akin, що спеціалізується на експортному контролі, ці дослідження можуть привести до інновацій, які дадуть Китаю перевагу як в оборонних контрактах, так і в комерційних інтересах. Фундація Optica, яка стоїть за всім цим, розмістила в інтернеті інформацію про те, що вона зацікавлена в "високочутливих оптичних сенсорах і детекторах", серед інших категорій досліджень.

Це поганий знак для престижної дослідницької фундації — анонімно приймати гроші від китайської компанії, яка викликає стільки занепокоєння уряду США з приводу національної безпеки,
– каже Джеймс Малвенон, оборонний підрядник, який працював над питаннями безпеки досліджень і є співавтором кількох книг про промислове шпигунство.

Люди, які брали участь у дослідницькому конкурсі в США, навіть не знали про участь Huawei, вважаючи, що гроші надійдуть від самостійної компанії Optica. Призовий фонд конкурсу становить 1 мільйон доларів на рік, і Optica не давала жодних вказівок на те, що Huawei є джерелом цих грошей.

Варто зазначити, що вся ця операція не виглядає незаконною, оскільки дослідження, призначені для публікації, не підпадають під заборону. Huawei проводить подібні конкурси в інших частинах світу, але там вона це робить відкрито, не прикриваючись сторонніми компаніями.

Коментарі

Представник Huawei повідомив Bloomberg, що компанія і фонд Optica Foundation створили конкурс для підтримки глобальних досліджень і сприяння академічній комунікації, зазначивши, що він начебто залишився анонімним, щоб його не сприймали як промоцію.

Генеральна директорка Optica Ліз Роган у своїй заяві зазначила, що багато донорів фонду "воліють залишатися анонімними" і що "в цій практиці немає нічого незвичайного". Вона також сказала, що вся рада директорів знала про участь Huawei і що всі підписалися під цим.

При цьому агентство Bloomberg зазначило, що конкурс, підтриманий Huawei, був єдиним на сайті Optica, на якому не було переліку індивідуальних і корпоративних фінансових спонсорів. Всі інші вільно зазначали цю інформацію.

Санкції

Останні кілька років компанія Huawei була обмежена низкою американських санкцій. В США неможливо купити переважну більшість продуктів Huawei.

Усе почалося у 2019 році, коли президент Трамп підписав указ, який забороняв продаж і використання телекомунікаційного обладнання, що становило "неприйнятні" ризики для національної безпеки. Тоді Трамп заявив, що "іноземні супротивники" використовують прогалини в системі безпеки, які зрештою призведуть до "потенційно катастрофічних наслідків".

У зв'язку з цим компанія зіткнулася з численними звинуваченнями в тому, що вона встановлює бекдори в мережах свого обладнання з метою крадіжки даних, хоча доказів фактичної крадіжки немає, а сама компанія заперечує ці звинувачення. Huawei також звинувачували у використанні китайських шпигунів для впливу на розслідування, а документи, схоже, вказують на причетність Huawei до китайських зусиль зі стеження не лише за громадянами всередині своєї країни, а й по всьому світу.

Дехто очікував, що президент Байден скасує указ Трампа, коли термін його дії закінчиться у 2021 році, але він пішов у протилежному напрямку. Мало того, що указ залишається в силі, Байден підписав закон, який заблокував отримання компанією Huawei ліцензії FCC, а також заборонив американські інвестиції у високотехнологічні галузі Китаю.

Теги по теме
Huawei
Источник материала
Поделиться сюжетом