19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Єврокомісія завершила шестирічний правовий спір із Польщею
Єврокомісія завершила шестирічний правовий спір із Польщею

Єврокомісія завершила шестирічний правовий спір із Польщею

Європейська комісія оголосила про намір припинити штрафні санкції проти Польщі за статтею 7 Угоди ЄС з огляду на прогрес, якого ця країна досягла у виконанні вимог щодо дотримання верховенства права, зокрема у судочинстві.

Про це повідомляється на сайті ЄК, передає Укрінформ.

«Європейська комісія дійшла висновку, що більше не існує очевидного ризику серйозних порушень верховенства права в Польщі у тих межах, що визначені статтею 7 Договору Європейського Союзу. Польща розпочала серію законодавчих та незаконодавчих заходів для вирішення занепокоєння щодо незалежності судової системи; вона визнала верховенство законодавства ЄС та зобов’язалася імплементувати рішення Суду ЄС та Європейського суду з прав людини щодо верховенства права, включаючи судову незалежність», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, факторами, що сприяли позитивній оцінці Європейської комісії, стали представлення Польщею Раді ЄС чіткого плану дій для усунення недоліків та конкретні кроки з його виконання. Єврокомісіявідзначила як позитивний фактор приєднання Польщі до діяльності прокуратури ЄС у лютому.

Єврокомісія повідомить про свій висновок Раду ЄС та Європейський парламент і завершує правову процедуру за статтею 7 Договору ЄС.

«Сьогоднішній день означає нову сторінку для Польщі. Через більш як шість років ми переконані, що процедура за статтею 7 може бути закрита. Я вітаю прем’єр-міністра Дональда Туска та його уряд із цим важливим досягненням. Це результат їхньої копіткої роботи та цілеспрямованих реформаторських зусиль», - зазначила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Водночас ЄК продовжить моніторинг правової ситуації в Польщі у межах підготовки щорічних звітів з дотримання верховенства права в країнах Євросоюзу.

Як повідомляв Укрінформ, спір між урядом Польщі та Єврокомісією щодо дотримання верховенства права у сфері забезпечення незалежності судової гілки влади та необхідності усунення адміністративного тиску на суддів тривав з 2017 року. Уряд Польщі відмовлявся виконувати постанову Суду ЄС та наголошував на верховенстві національного права над європейським.

Теги по теме
Польща Еврокомиссия
Источник материала
Поделиться сюжетом