19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Коли і як садити горох у відкритий ґрунт у 2024 році: інструкція від фермерів
Коли і як садити горох у відкритий ґрунт у 2024 році: інструкція від фермерів

Коли і як садити горох у відкритий ґрунт у 2024 році: інструкція від фермерів

Дачники зазвичай починають сіяти горох провесною, весь квітень підходить для цього. Оптимальний час для посадки залежить від температури ґрунту, який повинен прогрітися до +5–8 °C. Згідно з народними прикметами, найкращий час для посадки гороху – це період цвітіння мати-й-мачухи.

Насіння гороху знаходиться в стручках, які називаються бобами. Для посіву використовуються два основні види: цукровий та лущильний. Цукровий горох популярний навіть у консервації завдяки своїй насолоді, його можна вживати і у вигляді бобів, і у вигляді стручків. Лущильний горох жорсткіший і використовується для сушіння, а потім для приготування супів та гарнірів.

Вибір сорту гороху для посіву залежить від часу дозрівання: ранньостиглі дозрівають за 60 днів, середньостиглі - за 70-75 днів, пізньостиглі - за 80 днів. Для успішного зростання та врожайності гороху, посадіть його на родючому ґрунті з низьким рівнем ґрунтових вод та оптимальною кислотністю. Найкраще садити горох на пагорбах або на високих грядках. Картопля, томати, баклажани, кукурудза і кабачки - відмінні попередники для гороху, оскільки він збагачує ґрунт азотом.

Перед посівом рекомендується перевірити насіння на наявність пошкоджень комах. Потім замочіть їх на 12 годин і приступайте до сівби. Горох можна висаджувати і сухим способом (без замочування), але лише у вологий ґрунт. У відкритий ґрунт горох слід висаджувати наступним чином:

  1. Посипте грядку 1 л деревної золи та щіпкою сечовини, внесіть компост.
  2. Розпушіть і розрівняйте землю.
  3. Зробіть лунки завглибшки 3-4 див.
  4. Рясно полийте водою.
  5. Розкладіть боби в лунках з відривом 5-6 див друг від друга.
  6. Засипте грядку землею.
  7. Промульчуйте ґрунт для збереження вологи.

Перші сходи гороху з'являться за 2-5 тижнів, залежно від температури. Для повноцінного зростання молодим рослинам потрібна температура не нижче 20 °C. Горох досить невибагливий і росте добре за різних умов, але не забувайте про поливання та підживлення для забезпечення його здоров'я та зростання.

Останні новини України:

Коли та як висаджувати помідори у відкритий грунт - секрети досвідчених городників.

Як успішно виростити цвітну капусту вдома: головні секрети.

Великий урожай перцю гарантований: госпрдиня розкрила секрет міцної розсади.

Теги по теме
Украина
Источник материала
Поделиться сюжетом