19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Контрнаступ у 2025 році: які проблеми мають вирішити ЗСУ, щоб підготуватись, — ISW
Контрнаступ у 2025 році: які проблеми мають вирішити ЗСУ, щоб підготуватись, — ISW

Контрнаступ у 2025 році: які проблеми мають вирішити ЗСУ, щоб підготуватись, — ISW

Західна зброя, яку отримуватиме Україна найближчим часом, буде марно витрачатись на полі бою для оборони. Тим часом російські війська діятимуть активно і самі визначатимуть точки та напрямки, в яких штурмуватимуть.

Україна, США, інші країни Заходу уникають певних рішень, які зробили б можливим успішні бойові дії протягом 2024-2025 рр. Поки американські урядовці говорять про піврічну паузу у наступальних діях, ЗС РФ будуть без обмежень обстрілювати мирні міста та позиції ЗСУ керованими авіабомбами (КАБами). Про можливий перебіг російсько-української війни розповіли аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у звіті, опублікованому 5 травня.

Аналітики ISW нагадали про позицію США щодо бойових дій в Україні, озвучені Білим домом у двох заявах, зроблених у січні та у травні 2024 року. У обох заявах ідеться про те, що ЗСУ мають зосередитись на "активній обороні". При цьому очікується, що "оборона" триматиме щонайменше рік, і протягом цього часу Росія захопить "незначні території", а Україна підсилиться західною допомогою.

Важливо Україна планує розпочати новий контрнаступ у 2025 році: у Білому домі оприлюднили деталі

Орієнтовний час "наступу" — 2025 рік, заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, нагадали на порталі ISW. Водночас аналітики навели оцінку ситуації російським військкором. Росіянин "втішився" подібним заявам США: заявив, що, поки очікуватимуть "контрнаступ ЗСУ у 2025 році", ЗС РФ будуть необмежено обстрілювати КАБами прикордонні і прифронтові території та лінію зіткнення.

У аналітичному звіті перелічили, що потрібно зробити Україні, щоб бути готовою до контрнаступу 2025:

  • отримати американську зброю протягом найближчих тижнів;
  • стабілізувати лінію фронту;
  • захиститись від наступу ЗС РФ влітку 2024 року;
  • завадити просуванню російських військ на нові українські території;
  • розв'язати питання з мобілізацією;
  • прийняти "низки неприйнятих рішень" — рішення мають прийняти в Україні та на Заході, зауважили аналітики;
  • перехопити ініціативу на полі бою.

Інститут вивчення війни наголосив, що тривала оборона, яку радять Україні західні експерти, дає можливість Кремлю діяти на власний розсуд і втримувати ініціативу на полі бою, тобто "формувати бажані умови, визначаючи час, місце та інтенсивність російських атак". Тим часом ЗСУ буде витрачати дорогоцінні ресурси, отримані від Заходу.

"Хронологія контрнаступальних операцій України ігнорує реальну ситуацію на полі бою", — підсумували аналітики.

Зазначимо, про можливість українського контрнаступу у 2025 році говорив голова ГУР Міноборони Кирило Буданов. При цьому він пояснив, від чого саме залежить ця можливість — від того, чи зможуть партнери Україні забезпечити необхідний потік зброї. Після цього, у квітні 2024 року розвідка попередила про складну ситуацію, яка складеться на фронті весною та влітку. Зі слів заступник голови ГУР Вадима Скібіцького, є реальна загроза втратити Часів Яр на Донеччині.

Тим часом згідно з даними українського Генштабу станом на вечір 5 травня ЗС РФ завдали по Україні 100 ударів авіації, 57 — з артилерії різних видів, також було два пуски ракет. Найбільше атак — на Бахмутському напрямку: 32 російських штурми.

Нагадуємо, 4-5 травня стало відомо про окупацію двох українських населених пунктів. Експерти DeepState заявили, що ЗС РФ повністю захопили Очеретине та Архангельське на Авдіївському напрямку. Водночас 4 травня російські військкори опублікували відео з Красногорівки на Новопавлівському напрямку: противник підняв прапор на вогнетривкому заводі.

Теги по теме
война Вооруженные силы Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом