27 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На Львівщині користувачам телеграму розсилають фейкові повідмолення про соціальні виплати
На Львівщині користувачам телеграму розсилають фейкові повідмолення про соціальні виплати

На Львівщині користувачам телеграму розсилають фейкові повідмолення про соціальні виплати

Користувачів застерегли, що їх втягують у «розкрутку» анонімних телеграм-каналів.

На Львівщині користувачам телеграму почали надходити повідомлення про можливість отримати виплати від «Департаменту соціальної політики». Фактчекери проєкту «НотаЄнота» застерегли, що вони — фейкові. Про це повідомлено на фейсбук-сторінці проєкту.

Фактчекери звернулися до Львівської обласної військової адміністрації з проханням прокоментувати, чи використовують там телеграм-боти для інформування про можливі виплати, та отримали негативну відповідь.

«Наша назва — Департамент соціального захисту населення Львівської ОВА. Ми не повідомляємо громадян про одержання грошової допомоги у такий спосіб. Ми не нараховуємо грошові виплати громадянам напряму», — зазначено в офіційній відповіді.

Маніпулятивне оголошення для рекламування сумнівних телеграм-каналів

У проєкті «НотаЄнота» акцентували на тому, що такі розсилки — це метод реклами третьосортних телеграм-каналів.

«У пошуках виплати ви підпишетесь на десятки новинних джерел. А поміж тим — на боти, які надсилатимуть нагадування, що ви й досі не забрали свою виплату! І усе почнеться знову — нові канали, нові обіцянки виплат, які нічого не дають», — зазначили фактчекери та наголосили на пріоритетності інформаційної гігієни у сучасних умовах.

«Підписуватися на телеграм-канали, що публікують дописи сумнівної якості, — зайве сміття в інформаційній стрічці», — зазначено у дописі.

У коментарях до допису користувачі з інших регіонів повідомляють, що зловмисники створюють аналогічні фішингові повідомлення й у інших месенджерах. У цих оголошеннях вказані гіперпосилання для переходу в телеграм.

Нагадаємо, у квітні MediaSapiens повідомляв про виявлення мережі каналів бренду «Труха», які поширювали фейкові повідомлення про виплати від ООН українцям.

Фото: ілюстративне / проєкт «НотаЄнота»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом