19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Перші 100 французьких легіонерів уже вирушили в Україну, — ексспівробітник Пентагону
Перші 100 французьких легіонерів уже вирушили в Україну, — ексспівробітник Пентагону

Перші 100 французьких легіонерів уже вирушили в Україну, — ексспівробітник Пентагону

За словами колишнього співробітника Пентагону, незрозуміло, чим можуть допомогти ЗСУ легіонери з Франції, які, за його твердженням, уже їдуть в Україну.

Військовий експерт, нібито ексспівробітник Пентагону Стівен Браєн стверджує, що Франція вже направила в Україну перших 100 своїх легіонерів. Про це він повідомляє 4 травня в Asian Time.

Йдеться про військових Іноземного легіону з 3-го французького піхотного полку, яких розмістили в Слов'янську для підтримки 54-ї бригади ЗСУ. За словами Браєна, ці бійці одного з основних підрозділів Легіону займатимуться начебто артилерією та спостереженням. Загалом же, як інформує військовий експерт, Франція планує відправити в Україну близько 1500 легіонерів, які перебуватимуть безпосередньо в зоні гарячих бойових дій і покликані допомогти Україні протистояти наступу російських військ на Донбасі.

Що означає відправлення французьких легіонерів в Україну

Дійсно, президент Франції Емманюель Макрон уже кілька місяців говорить про відправлення французьких військ в Україну, підкреслює Браєн. І хоча він не знайшов особливої підтримки з боку країн НАТО, за винятком Польщі та країн Балтії, рішення французької влади, як вважає військовий експерт, може сприйматися своєрідним компромісом.

По-перше, на думку колишнього співробітника Пентагону, Франція не розгортає свою армію на території України і, окрім невеликої кількості офіцерів, всі інші бійці в Легіоні не є французькими громадянами. Це дає змогу Макрону, за словами Браєна, відправити війська в Україну і не спровокувати водночас особливого опору всередині країни. Та й призову на військову службу найближчим часом не передбачається.

По-друге, агресивні дій росіян на африканському континенті, де французькі війська виганяють із франкомовних країн, зазначає аналітик, викликало гнів Макрона. На думку Браєна, Макрон цілком заслужено вважає, що лідер Росії Володимир Путін і його приватні військові компанії завдали шкоди діловим інтересам Франції, зокрема гірничодобувним підприємствам.

Однак слід не забувати про те, що президент Франції Емманюель Макрон назвав дві умови відправки французьких військових в Україну:

  • прямий запит київської влади;
  • значний прорив Росії на лінії фронту.
Фото: З відкритих джерел

Чим легіонери можуть допомогти українцям

Сьогоднішня проблема українських військ — не в тому, як використовувати артилерію, а звідки взяти боєприпаси, пояснює Браєн. Він підкреслює, що, крім того, що бійці ЗСУ знають, як керувати артилерійською технікою, вони мають розвинуту розвідувальну підтримку, власні FPV-дрони і розвідувальні БПЛА, а також в українців є доступ до розвідданих США та інших країн НАТО.

Водночас Україні, зауважує ексспівробітник Пентагону, насамперед бракує достатніх поставок 155-мм гаубиць. А от рішення розмістити бійців Легіону в Слов'янську, на думку Браєна, є вкрай провокаційним і суперечить заявам французької сторони, зокрема Макрона, про те, що якщо Франція введе війська, то вони замінять частини української армії на заході України, які, отже, можуть бути перекинуті на схід, щоб боротися з росіянами. Оскільки Слов'янськ знаходиться на лінії фронту, цей французький "м'який крок розгортання" перетворюється на війну безпосередньо з Росією, з побоюванням констатує аналітик.

Чи є реакція НАТО та України

На думку Браєна, це ключове питання, хоча Франція діє самостійно і французи не можуть вимагати підтримки від альянсу відповідно до знаменитої 5-ї статті. Звісно, члени НАТО окремо могли б підтримати французів, вважає військовий експерт, або відправивши власні сили, або надавши французам логістичну та комунікаційну підтримку. Наприклад, солдати Іноземного легіону не можуть потрапити в Україну, оминаючи Польщу. Загалом, як пише ексспівробітник Пентагону, рішення Франції потенційно може спровокувати загальноєвропейську війну.

Коментарів новини, про яку говорить Браєн, з боку відповідних служб в Альянсі та інших країнах блоку, зокрема у Франції, а також в Україні наразі немає.

Хто такий Стівен Браєн

Активно поширюють відомості Браєна про передислокацію французьких легіонерів в Україну російські медіа та воєнкори.

Дійсно: Браєн досить популярний там, у Росії. І насправді його повідомлення про нібито неминуче падіння Києва, перевагу російських військ і крах "режиму Зеленського" часто публікують у російському інформаційному просторі. Вельми промовистим фактом проросійськості його роздумів є стаття, присвячена відеоспростуванню кремлівських наративів щодо тодішнього українського головкому Валерія Залужного, якого до того російська пропаганда чи то "вбила", чи то "поранила". Браєн заперечував достовірність цього відео і назвав його фейком.

Фото: Скриншот

Також перед самим початком повномасштабного вторгнення в Україну Браєн написав статтю, в якій звинуватив Київ у порушенні Мінських домовленостей, назвав "Азов" "ультранаціоналістичною і профашистською бригадою", а "ЛДНР" — "республіками, що відкололися".

Фото: Скриншот

Браєн відзначився й одразу після 24 лютого, коли випустив у світ ще одну статтю, в якій стверджував, що російська агресія — це відповідь РФ на розширення НАТО і порадив Білому дому відмовитися від підтримки України, інакше виникає загроза застосування ядерної зброї.

Фото: Скриншот

"Єдиний спосіб запобігти поширенню війни за межі України — це для НАТО на чолі зі Сполученими Штатами знайти спосіб піти назустріч Росії", — стверджував експомічник глави Пентагону і нагадував про путінські вимоги "гарантій безпеки", які той повторював нескінченно перед початком вторгнення.

Що відомо про французький Іноземний легіон

У 2022 році у складі Іноземного легіону значилося кілька українців і росіян. Їм дозволили покинути Легіон — у випадку з українцями повернутися в Україну, щоб приєднатися до українських сил. Незрозуміло, чи повернулися додому росіяни.

Фото: З відкритих джерел

Зараз Легіоном, за інформацією видання, керують французькі офіцери, але всі рядові — іноземці. Будучи анонімним, доброволець, який вступає до Легіону, може вирішити, чи зберегти своє справжнє ім'я, чи прийняти нове. Легіонери служать три роки, після чого можуть попросити французьке громадянство. Якщо легіонер поранений, він має право отримати французьке громадянство без періоду очікування. В Іноземному легіоні немає жінок.

Важливо Офіцер ЗСУ назвав два ключові фактори для відправлення французьких військ в Україну

Нагадаємо, 2 травня Макрон назвав три ризи ки для континенту. За словами французького президента, ці ризики можуть призвести до більш жорстокої смерті, ніж будь-хто може собі уявити.

Крім того, Фокус 3 травня писав, що в Кремлі оцінили заяву Макрона про введення військ в Україну як "пряму ескалацію".

Теги по теме
Владимир Путин
Источник материала
Поделиться сюжетом