19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ресторанний етикет: як елегантно попросити роздільний рахунок і хто отримує місце з видом на стіну
Ресторанний етикет: як елегантно попросити роздільний рахунок і хто отримує місце з видом на стіну

Ресторанний етикет: як елегантно попросити роздільний рахунок і хто отримує місце з видом на стіну

Якщо ви йдете до ресторану на ділову вечерю, романтичне побачення, або зустріч із друзями, слід дотримуватися кількох правил. І ваша вечеря пройде ідеально.

Коли ви йдете в ресторан, але скоріше за все робите помилки в етикеті. Але якщо це просто зустріч із друзями, то помилки можна пробачити. А ось ділова вечеря, або побачення повинні пройти бездоганно. Гуру етикету розповідає, що можна і чого не можна робити під час вечері поза домом: від того, як витирати рот по-королівськи, до хитромудрого трюку, який дає змогу повідомити друзям, що ви хочете розділити рахунок (не кажучи ні слова). Про це пише Daily Mail.

Сара Джейн Хо розповідає про ресторанний етикет у своїй книзі "Слідкуйте за своїми манерами". І дає корисні поради щодо того, як поводитися в ресторані.

Адже можливостей помилитися дуже багато — на вході, вже зайнявши місце за столиком, під час їжі та під час виклику обслуговуючого персоналу.

У ресторанах теж існують свої правила етикету
Фото: Pexels

Експерт з етикету зазначає, що той, хто забронював столик та ініціював запрошення до ресторану, входить до закладу та сідає за столик першим, бо він господар цього вечора.

А гість завжди отримує найкраще місце, з якого може відкриватися вид на ресторан, гарний захід сонця або на океан. Найгірший вид — це вид на стіну, тож дістатися це місце має "господарю".

"Якщо ви господар, пам'ятайте, що люди хочуть, щоб їм казали, що робити, тому не кажіть: "Ой, сядьте де завгодно. Якщо тільки немає величезної групи, і це має сенс", — каже Сара.

Як поводитися за столом

Серветку на коліна кладуть слідом за господарем. Якщо минула хвилина, а він цього не зробив, можете зробити скористатися серветкою.

У ресторанах теж існують свої правила етикету
Фото: Getty Images

Сара зізнається, що її дратує, якщо занадто багато говорять і недостатньо розглядають пропоновані страви. Але в неї є рішення.

"Скажіть: "Я чула, що смажена курка тут просто божественна", відкриваючи меню — все настільки органічно, що ваш партнер навіть не помітить", — і гості одразу звернуть увагу на меню.

Столові прибори ніколи більше не повинні торкатися столу, щойно ви їх візьмете в руки, каже Сара. Спирати ніж і виделку ручками на стіл теж не можна.

Не тримайте виделку, як лопату і не облизуйте ніж. І завжди пропонуйте хліб іншим, коли берете хлібний кошик.

У ресторанах теж існують свої правила етикету
Фото: Pexels

Коли ви вже почали їсти, не нарізайте всю їжу на невеликі шматочки і не обертайте тарілку в шикарному ресторані, намагаючись отримати доступ до певної їжі.

І головне, як покинути стіл, коли вам потрібно відвідати туалет.

Сара каже: "Коли ви хочете встати з-за столу і піти в туалет, елегантно скажіть: "Я збираюся помити руки" або "Вибачте, я на хвилинку".

Якщо вашу страву не принесли одночасно з усіма іншими, вам слід сказати всім, щоб вони починали їсти, поки їжа гаряча, а не чекали на вас.

Як попросити рахунок у ресторані

Офіціанта кличуть. Піднявши руку на рівень вуха і намагаючись встановити зоровий контакт.

І рахунок просить господар. Це позбавить вас від неминучих незручних суперечок, якщо ви збираєтеся платити за вечерю сам.

Якщо ви очікуєте, що інші розділять рахунок із вами, зробіть паузу. Ваші гості повинні негайно запропонувати внести свою справедливу частку. Якщо ви гість, не соромтеся пропонувати це, коли настане відповідний момент.

Нагадаємо, раніше Фокус розповідав, як поводитися на першому побаченні.

Источник материала
Поделиться сюжетом