19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Росія проведе військові навчання для відпрацювання застосування тактичної ядерної зброї
Росія проведе військові навчання для відпрацювання застосування тактичної ядерної зброї

Росія проведе військові навчання для відпрацювання застосування тактичної ядерної зброї

Російське військове відомство оголосило про намір провести навчання з підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань. Згідно з повідомленням Міністерства оборони РФ, це навчання має на меті підготувати військових до ефективної реакції на можливі загрози.

Верховний головнокомандувач, президент Росії Володимир Путін, надав доручення щодо проведення цих навчань. Генеральний штаб уже розпочав підготовку, залучивши ракетні з’єднання Південного військового округу, авіацію та сили Військово-Морського флоту.

Ці навчання передбачають комплекс заходів з практичного відпрацювання питань підготовки та використання нестратегічної ядерної зброї. Особлива увага буде приділена забезпеченню територіальної цілісності та суверенітету Російської Федерації відповідно до загроз і провокаційних заяв окремих західних офіційних осіб.

Хоча конкретні особи та їхні заяви не уточнюються в офіційному повідомленні, прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков вказав, що навчання були ініційовані відгуком на нещодавні висловлення президента Франції та міністра закордонних справ Великої Британії, а також деяких посадовців США.

Прес-секретар президента Росії, Дмитро Пєсков, висловив серйозну турботу щодо зростання напруженості у міжнародних відносинах, особливо у контексті висловлювань лідерів країн Заходу. Президент Франції Еммануель Макрон висловив можливість відправлення військовослужбовців українським силам, тоді як прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон допустив можливість ударів України по об’єктах у Росії за допомогою британської зброї. Ці заяви викликали різку критику в Росії.

Нез’ясованою залишається посилання Пєскова на “американців”. Звітів, що лідер демократичної меншини у Палаті представників США Хакім Джефріс нібито висловив можливість втручання американських військ у конфлікт на Україні, насправді не існує. Джефріс обговорював ситуацію, де США можуть брати участь у конфлікті з Росією у випадку загрози для України та можливих російських спроб подальшої експансії, зокрема, атак на країни НАТО. Інші американські політики також висловлювали подібні занепокоєння, хоча відправлення військ США на Україну вони категорично відкидали.

Тактична ядерна зброя, або нестратегічна, — це ядерні боєприпаси з обмеженим радіусом дії, доставляються за допомогою ракет. Їх потужність порівнюється з кількома кілотоннами тротилового еквіваленту, і ці засоби володіють обмеженою дією. Росія має найбільший запас такої зброї, але вона ніколи не застосовувалася на полі бою. Останнім часом ця зброя також була розміщена в Білорусі.

У минулому СРСР проводив навчання з використанням тактичної ядерної зброї, але в Росії подібних навчань не реєструвалося. За даними видання Financial Times, більше 10 років тому, згідно з російськими військовими документами, відбувалися військові навчання, що передбачали можливе використання такої зброї, зокрема, проти імагінарної загрози від Китаю.

Після початку російського вторгнення в Україну країни Заходу висловлювали серйозні переживання щодо можливого використання Росією тактичної ядерної зброї, особливо у разі провалу на фронті. Російська військова доктрина передбачає можливість першовідповіді ядерною зброєю у разі “загрози самому існуванню держави”. Деякі російські посадовці інтерпретували це як можливість використання ядерної зброї й у випадку загрози територіальній цілісності, що є областю суперечок між Росією та Україною. Представники країн Заходу відверто критикували Росію за погрози використання ядерної зброї. Хоча президент Володимир Путін не прямував ядерним ударом проти України, він попереджав країни Заходу про можливу ядерну війну у разі прямої конфронтації з Росією.

Стратегічні ядерні сили Росії перебувають у підвищеному стані бойової готовності з лютого 2022 року.

Теги по теме
Украина Россия война Владимир Путин
Источник материала
Поделиться сюжетом