19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Розміром з домашнього кота: знайдено колонію "найбільших у світі щурів"
Розміром з домашнього кота: знайдено колонію "найбільших у світі щурів"

Розміром з домашнього кота: знайдено колонію "найбільших у світі щурів"

Експерти з охорони дикої природи висловлюють занепокоєння, що ці гризуни — інвазивний вид і можуть завдати шкоди екосистемі.

В американському штаті Флорида планують знищити гігантських щурів, які виростають до 91 см завдовжки й можуть важити 9 кілограмів. У чиновників є побоювання, що гризуни стануть причиною екологічного лиха. Про це пише видання Daily Star.

Гамбійські сумчасті щури як вид вважаються "найбільшими щурами у світі". Вони водяться насамперед в Африці, але в наші дні знайшли собі прихисток на Флорида-Кіс. Місцеві мешканці часто тримали цих щурів як домашніх улюбленців, але зараз, схоже, їхня колонія неконтрольовано розмножується у дикій природі.

Багато кого надихають казки про втечу з в'язниці, однак експерти з охорони дикої природи висловлюють занепокоєння, що ці тварини, яких можна порівняти з невеликим домашнім котом, — інвазивний вид і можуть завдати шкоди екосистемі.

Гамбійські сумчасті щури як вид вважаються "найбільшими щурами у світі"
Фото: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission

"Гамбійський щур — це велика агресивна тварина, яка становить найбільшу загрозу для сільськогосподарських культур. Окрім того, багато інших видів, що перебувають під загрозою зникнення, наражаються на ризик через їхню здатність перевершити конкурентів у боротьбі за ресурси в поєднанні з високою плодючістю", — пишуть вчені.

За даними Техаського інституту, вся популяція на острові Грассі-Кі походить від 8 гамбійських щурів, яких помилково випустив на волю невідомий заводчик екзотичних тварин. Деякі місцеві експерти вважають, що саме вони спричинили поширення мавпячої віспи у 2003 році.

Зараз докладаються зусилля, щоб знищити популяцію, оскільки велетенські щури можуть перебратися через мости на острові Грассі-Кі й потрапити на материкову частину Флориди.

До речі, комісія з охорони дикої природи штату забороняє тримати таких щурів у себе вдома без відповідного дозволу.

Нагадаємо, раніше Фокус писав, що жителі рибальського містечка Карумба в австралійському штаті Квінсленд налякані так званою "щурячою чумою". Вони повідомляють, що трупи дохлих гризунів масово викидає з припливами на пляж, де вони гниють та виділяють нестерпний запах.

Разом з тим, нове дослідження показало, що щурі, хоч і вважаються розповсюджувачами небезпечних для людини хвороб, з низькою долею ймовірності можуть стати причиною поширення нової пандемії будь-якого небезпечного захворювання.

Теги по теме
фото
Источник материала
Поделиться сюжетом