19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Боятись не варто? Чому ядерні навчання Росії не несуть загрози, пояснив експерт
Боятись не варто? Чому ядерні навчання Росії не несуть загрози, пояснив експерт

Боятись не варто? Чому ядерні навчання Росії не несуть загрози, пояснив експерт

Росіяни знову відновили гру на підвищених тонах

Проведення навчань з тактичною ядерною зброєю у Росіїсвідчить лише про те, російський диктатор Володимир Путін дійсно знову повернувся до умовного шантажу. Але потрібно розуміти, що є суттєва різниця між проведенням випробувань та застосуванням цієї зброї.

Ба більше, під час навчань відпрацьовують алгоритм застосування ядерних боєприпасів, але бойову частину не використовують. Про це в коментарі "Радіо Свобода" сказав керівник безпекових програм Центру глобалістики "Стратегія ХХI" Павло Лакійчук.

"Треба розуміти різницю між стратегічною ядерною зброєю, її випробуванням, тактичною ядерною зброєю і її застосуванням. Втім, от самі заяви на такому рівні, звісно, відносяться до оцього "останнього аргументу" Росії. Звісно, на Заході будуть реагувати, знову будуть занепокоєні", — зауважив експерт.

Лакійчук пояснив, що треба бути готовими до того, що росіяни могли, можуть і матимуть змогу застосувати тактичну ядерну зброю. Інша ж справа у проведенні самих навчань.

"Ну не може бути навчань з випробуванням тактичної ядерної зброї. Тактична ядерна зброя, на відміну від стратегічної ядерної тріади, де є спеціальні засоби ядерного ураження, під них – спеціальні носії саме під ці засоби, шахтні пускові установки, підводні човни з атомними балістичними ракетами, стратегічні бомбардувальники, ті ж Ту-95, Ту-160…

А що стосується тактичної ядерної зброї, це – спеціальні бойові частини до звичайних засобів ураження, починаючи від торпед, ракет, бомб, снарядів для артилерії зрештою, крупнокаліберною може бути спеціальна бойова частина. Коли йдеться про навчання, це навчання з відпрацьовування алгоритму застосування боєприпасів із спеціальною бойовою частиною", — зауважив експерт.

Тому, як каже Павло Лакійчук, безпосередніх загроз такі навчання не несуть.

"Звісно, за винятком того, що будь-які навчання – це здобуття чи відновлення навичок військових з використання тої чи іншого зброї, того чи іншого алгоритму. Тобто, у цьому плані це погано. І, звісно, дуже погано, що росіяни оцю риторику підіймають, яку вони вже не згадували рік, навіть більше. Знову гра у підвищення ставок. Я думаю, це вже в них не прокатить", — сказав він.

Раніше "Телеграф" писав, що російські ядерні погрози та шантаж, в тому числі публічне оголошення ядерних навчань – це перетинання червоних ліній не тільки для Європи, але й для Китаю, підтримка якого має критичне значення для російського режиму. Тому російському диктатору скоро можедістатися на горіхи від Сі Цзіньпіна.

Теги по теме
Россия Владимир Путин
Источник материала
Поделиться сюжетом