19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Держспецзв'язку: інтернет-провайдери та мобільні оператори перебувають у фокусі російських хакерів
Держспецзв'язку: інтернет-провайдери та мобільні оператори перебувають у фокусі російських хакерів

Держспецзв'язку: інтернет-провайдери та мобільні оператори перебувають у фокусі російських хакерів

Атака на «Київстар» була гібридною: відбувалася паралельно із ракетними ударами.

Однією з головних тенденцій у кібератаках російських хакерів проти України в другій половині 2023 року став підвищений інтерес ворога до українського телекомунікаційного сектору. Про це повідомили у Держспецзв’язку.

Цю тенденцію можна вважати ворожою ескалацією: «росія намагається утримати ініціативу та присутність на українських об’єктах інформаційної інфраструктури», — йдеться в аналітичному звіті «Російські кібероперації» за друге півріччя 2023го року, який підготувала команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку.

Зазначено, що починаючи з 11 травня до 29 вересня минулого року лише російське хакерське угруповання Sandworm втручалося у роботу інформаційно-комунікаційні системи щонайменше 11 українських провайдерів. Загалом у другому півріччі було 34 кібератаки на телекомунікаційний сектор.

Ці атаки призводили до перебоїв у наданні послуг доступу до мережі інтернет, хостингу та електронної пошти. Вже тоді визначалися ознаки цілеспрямованої кампанії, про яку фахівці CERT-UA попереджали телекомунікаційні компанії та провайдерів.

При цьому росія не відмовляється від практики нанесення гібридних атак, які поєднують кіберскладову та ракетні удари, дослідили фахівці CERT-UA.

«Ми можемо з високою ймовірністю віднести до гібридних атак кібератаку на найбільшого українського оператора мобільного зв’язку — компанію "Київстар", яка обслуговує 25 мільйонів абонентів. Ця атака в часовому вимірі відбувалася разом з ракетними ударами в грудні, які відновилися після тривалого затишшя», — йдеться у дослідженні.

Источник материала
Поделиться сюжетом