19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Фаза швидкого сну: що варто знати та які переваги для організму
Фаза швидкого сну: що варто знати та які переваги для організму

Фаза швидкого сну: що варто знати та які переваги для організму

Швидкий сон — це фаза сну, яка настає приблизно через 90 хвилин після дрімоти. У цей час відбувається швидкий рух очей та активізація роботи мозку, що супроводжується особливо яскравими снами, які можуть здатися особливо реалістичними.

Ця фаза сну є важливою для психічного відновлення, консолідації пам'яті та емоційного регулювання, а сни, які ми пам'ятаємо найкраще, відбуваються саме під час фази швидкого сну. Що важливо знати про такий сон та як його покращити, дізнавались в OBOZ.UA.

Про швидкий сон

Цикл сну людини починається з фази швидкого сну, що повільно переходить у фазу повільного сну. Загалом, перша фаза триває близько 10 хвилин, а надалі можуть ставати довшими та тривати до 1 години. Саме у цей час людина може спостерігати яскраві образи та цілком правдоподібні сюжети. які можуть здаватись реальними.

Переваги швидкого сну

Під час сну в організмі людини виділяється гормон росту, який відповідає за розвиток організму. Саме під час швидкого сну відбувається регенерація клітин, посилення кровотоку та збільшується метаболізм, завдяки чому покращуються пам’ять і людина втрачає зайві об’єми.

Наслідки від нестачі швидкого сну

Нехтування графіку сну може призвести до низки захворювань. поганого самопочуття та проблем із зовнішнім виглядом. Зокрема, людина, яка позбавлена швидкого сну може відчувати мігрені, набирати вагу, що призводить до ожиріння. Також, нестача сну призводить до появи хвороб серця, діабет та інсульту. Крім того, зниження фази швидкого сну може спричинити порушення захисних реакцій у загрозливих ситуаціях.

Як покращити швидкий сон

Перше, що треба зробити — налагодити режим сну настільки, наскільки це можливо. Також, слід уникати збудників, по типу кофеїну та алкоголю у вечірній час. Щоб швидше розслабитись та налаштуватись на сон, можна прийняти теплу ванну та слухати приємну музику.

РанішеOBOZ.UA опублікував інформацію, про вправи для покращення сну.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом