19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Країни ЄС повинні використати гроші блоку для розвитку військово-промислового комплексу України — Камишін
Країни ЄС повинні використати гроші блоку для розвитку військово-промислового комплексу України — Камишін

Країни ЄС повинні використати гроші блоку для розвитку військово-промислового комплексу України — Камишін

Країни ЄС повинні використати гроші блоку для розвитку військово-промислового комплексу України — Камишін

Україна хоче позбутися залежності від союзників у питанні постачання зброї та боєприпасів, але для цього їй потрібні кошти.

Країни ЄС повинні використовувати кошти блоку для надання українським компаніям замовлень на озброєння, заявив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін в інтерв'ю Politico. Камишін виступав у понеділок 6 травня у Брюсселі на Форумі оборонної промисловості Україна-ЄС, покликаному посилити підтримку української оборонної промисловості.

Купівля зброї та боєприпасів для України в українських компаній, як він вважає, є "найкращим, найшвидшим і найбільш економічно ефективним способом допомогти нам на фронті". Таку ж думку висловив і головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

"Ми повинні бути більш креативними й шукати нові шляхи надання військової допомоги Україні. Закупівля обладнання в українських компаній або спільних європейсько-українських підприємств, створених в Україні, є варіантом, який ми будемо вивчати", — сказав Боррель у своїй вступній промові на Форумі.

Виробництво зброї вдома також звільняє Україну від політичного тиску і затримок, пов'язаних із залежністю від союзників у всьому — від артилерійських боєприпасів до сучасних озброєнь, таких як ракети й безпілотники. Однак уряд країни, який відчуває нестачу коштів, не має достатньо грошей, щоб підписати контракти на закупівлю з власними збройовими компаніями.

Ця реальність призвела до ідеї — щоб союзники України купували зброю в українських компаній, а потім передавали її Києву, таким чином озброюючи Україну і розвиваючи її незалежний військово-промисловий комплекс. Камишін заявив на Форумі, що "розрив між можливостями нашої оборонної промисловості й коштами, які виділяються на закупівлю озброєнь, становить 10 мільярдів доларів тільки в цьому році".

Камишін повідомив, що оборонна промисловість України може виробляти озброєння на суму близько 20 мільярдів доларів. Український уряд планує укласти контракти на 6 мільярдів доларів, ще 4 мільярди доларів надійдуть від місцевих партнерів, а решту 10 мільярдів доларів можуть надати союзники України.

Данія лідирує в цьому питанні, оголосивши минулого місяця, що виділить 200 мільйонів крон (27 мільйонів євро) на закупівлю озброєнь в українських підприємств. Канада також пообіцяла виділити Україні 3 мільйони канадських доларів (1,1 мільйона євро) на виробництво безпілотників вітчизняною оборонною промисловістю.

Тепер ідея полягає в тому, щоб розширити ці зусилля, залучивши більше коштів допомоги для підписання Україною контрактів на закупівлю. Камишін також повідомив, що він обговорив з Боррелем ідею використання Європейського фонду миру ЄС, позабюджетного фонду, який частково відшкодовує країнам витрати на зброю, яку вони надсилають в Україну. Нещодавно ЄС погодився надати Фонду допомоги Україні 5 мільярдів євро на цей рік, з подальшими щорічними грошовими вливаннями, які очікуються до 2027 року.

Нагадаємо, що міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що Україна не експортуватиме зброю. Натомість Україна намагається знайти можливість на повну законтрактувати потужності українських виробників. 

Источник материала
Поделиться сюжетом