19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Науковці знайшли спосіб створити справжній світловий меч із «Зоряних воєн»
Науковці знайшли спосіб створити справжній світловий меч із «Зоряних воєн»

Науковці знайшли спосіб створити справжній світловий меч із «Зоряних воєн»

Видання Daily Mail повідомляє: вчені вважають, що створення світлового меча, подібного до тих, що з’являються у фільмах франшизи «Зоряні війни», може стати реальністю, хоча й з певними технічними та практичними обмеженнями. Алекс Бейкер з Уорікського університету припускає, що теоретично можливо створити світловий меч, який буде використовувати плазму замість традиційного леза.

За словами Бейкера, лезо такого меча було б створено шляхом іонізації газу з навколишнього повітря, перетворюючи його на плазму, яка може мати високу температуру і здатність різати метал. Однак плазма схильна до розсіювання, якщо вона не утримується у магнітному полі, що створює труднощі для підтримки форми леза без зовнішнього магнітного поля.

Однією з можливостей для утримання плазми є використання довгого тонкого металевого стрижня, через який проходить електричний струм, що створює магнітне поле. Стрижень міг би бути виготовлений таким чином, щоби бути висувним і не стирчати з руків'я, коли меч вимкнено. Держак меча має бути виготовлений з матеріалу, який може витримувати високі температури — наприклад, кераміки, покритої оксидом ітрію, і мати внутрішні алмазні охолоджувачі для розсіювання тепла.

Основною проблемою є забезпечення достатньої енергії для підтримки плазми та магнітного поля, необхідного для її утримання. За словами Бейкера, потрібна технологія, яка ще не існує, і навіть якщо такий світловий меч буде створено, він буде надзвичайно небезпечний для використання у порівнянні з традиційною зброєю.

Цікаво, що колір плазмового леза меча буде залежати від складу атмосфери, з якої він витягає газ. Наприклад, через переважання азоту в атмосфері Землі, всі світлові мечі будуть синіми, але можна змінити колір, додаючи до газу хлорид натрію, який забезпечить інші відтінки.

Хоча створення реального світлового меча як у «Зоряних війнах» є технологічно зухвалим і потенційно небезпечним кроком, воно відкриває захопливі перспективи для майбутніх досліджень у галузі плазмової фізики та матеріалознавства.

Источник материала
Поделиться сюжетом