19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Перший пуск Boeing Starliner з астронавтами на борту було скасовано
Перший пуск Boeing Starliner з астронавтами на борту було скасовано

Перший пуск Boeing Starliner з астронавтами на борту було скасовано

Сьогодні вранці американське аерокосмічне агентство NASA мало вперше запустити на орбіту космічний апарат Boeing Starliner з двома астронавтами на борту, які випробували б його поведінку в різних режимах і через тиждень перебування в стані, що стикається з МКС, повернули б на Землю. Пуск довелося відкласти через несправність запобіжного клапана у системі подачі кисню.

Несправність даного клапана вдалося діагностувати перед стартом на другому ступені ракети-носія ULA Atlas V. Після ухваленого рішення про відміну запуску астронавти Бутч Вілмор (Butch Wilmore) і Суні Вільямс (Suni Williams) залишили борт космічного корабля Boeing Starliner на стартовому майданчику у Фло. повернутися до розташування на мисі Канаверал. Коли може відбутися повторна спроба запуску, не уточнюється, але рішення має бути прийняте протягом найближчої доби.

Історія проекту Boeing Starliner багата на затримки, перший безпілотний політ у 2019 році завершився невдачею, зістикуватись у безпілотному режимі з МКС цьому апарату вдалося лише у 2022 році, а перший політ з астронавтами на борту він мав здійснити ще у травні минулого року, але дану місію затримали на рік. Boeing побудувала Starliner у рамках контракту з NASA на суму $4,2 млрд, щоб в американського аерокосмічного агентства з’явилася альтернатива послугам SpaceX з доставки астронавтів до МКС. Конкуруюча компанія Ілона Маска (Elon Musk) монополізувала цю сферу з 2020 року, але NASA у цій сфері хочеться мати другого підрядника.

Источник материала
Поделиться сюжетом