19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Перший за п’ять років візит Сі Цзіньпіна до Європи: новий етап у відносинах між Китаєм та Заходом
Перший за п’ять років візит Сі Цзіньпіна до Європи: новий етап у відносинах між Китаєм та Заходом

Перший за п’ять років візит Сі Цзіньпіна до Європи: новий етап у відносинах між Китаєм та Заходом

Відвідавши Європу вперше за останні п’ять років, глава Китаю Сі Цзіньпін став об’єктом уваги світових ЗМІ, які аналізують значення цього візиту та його можливі наслідки для міжнародних відносин.

New York Times пише, що глава Китаю “обурений” критикою на адресу його країни у зв’язку з війною в Україні.

“Ми проти того, щоб криза використовувалася для перекладання відповідальності на третю країну, очорнення її іміджу і розпалювання нової холодної війни”, – заявив Сі.

Макрон і фон дер Ляєн чинили тиск на лідера Китаю, щоб той використав свій вплив на Москву і поклав край війні. Але не було жодних натяків – крім загального побажання миру – на те, що він попросить свого союзника “без обмежень” припинити війну.

При цьому атмосфера між Сі та Макроном була “дружньою та сповненою взаємних привітань”. Було оголошено про низку угод між французькими та китайськими компаніями.

CNN пише, що візит Сі розглядається Пекіном як “можливість представити власну версію Китаю про його роль у конфлікті” і “відкрити простір між точками зору. Вашингтона і його європейських союзників”.

Аналітики також вважають, що Сі Цзіньпін піклується про те, щоб будь-який результат війни не послабив Путіна, якого він розглядає як ключового партнера в опорі США.

Також глава Китаю, судячи з його слів, як і раніше виступає проти мирних конференцій щодо України, в яких не бере участі Росія (на кшталт тієї, що очікується у Швейцарії в червні).

Le Figaro вважає, що “обмін думками між президентом Франції та китайським лідером був відзначений розбіжностями з питань торгівлі”.

І якщо в питанні України лідери “зробили вигляд, що хочуть рухатися в одному напрямку”, то щодо торгівлі “напруженість приховати і не намагалися”.

Видання нагадує, що розслідування, розпочаті останніми місяцями Єврокомісією щодо китайського демпінгу на електромобілі, сонячні батареї, “дратують Пекін”. У Парижі Сі оскаржував тезу про “надлишкові”, з точки зору Європи, потужності Китаю.

Сі Цзіньпін заявив, що Китай створює “нову енергетичну галузь”, яка збільшує глобальну пропозицію енергоносіїв і послаблює світову інфляцію.

Теги по теме
Новости политики
Источник материала
Поделиться сюжетом