19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Плани все очевидніші: НАТО оголошує варіанти "активного захисту" України. Путін у відповідь готує ядерну зброю
Плани все очевидніші: НАТО оголошує варіанти "активного захисту" України. Путін у відповідь готує ядерну зброю

Плани все очевидніші: НАТО оголошує варіанти "активного захисту" України. Путін у відповідь готує ядерну зброю

У лютому президент Франції Еммануель Макрон заявив про можливість відправлення за певних умов західних військ в Україну. На початку травня політик назвав конкретні умови для цього: російська армія має прорвати лінію фронту, а Київ відправити відповідний запит про допомогу. Здається, на заклик до західних союзників не виключати такого варіанта відгукується дедалі більше гравців.

Як пише La Repubblica, посилаючись на джерела в Альянсі, там також вже окреслили "червоні лінії" щодо активної допомоги Україні військами. Нібито країни НАТО в "конфіденційній формі" встановили дві "лінії", у разі перетину яких можливе пряме втручання Північноатлантичного альянсу у війну в Україні.

На такі заяви російський диктатор відповів улюбленим та єдиним доступним способом – погрозами застосування ядерної зброї.

Про те, як дедалі більше країн світу замислюються про пряме втручання у війну на боці України, – у матеріалі OBOZ.UA.

Перша реальна погроза з початку війни

Після лютневої заяви Макрона генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що "у НАТО немає планів щодо відправки військ в Україну і НАТО не є стороною конфлікту". Мовляв, навіть якщо окремі країни Альянсу надішлють війська в Україну, це вплине на НАТО загалом, оскільки його члени пов’язані пактом про колективну оборону.

Та все ж тоді генсек НАТО додав і таке: "Важливо, щоб ми консультувалися та мали спільний підхід до цих важливих тем, оскільки вони мають значення для всіх нас". Здається, консультації відбуваються досить активно і в правильному напрямку.

Принаймні так заявляє італійська газета La Repubblica, яка пише, що нібито "НАТО конфіденційно і без офіційних комунікацій визначило дві "червоні лінії", за якими можливе пряме втручання у війну України з РФ із залученням понад 100-тисячного контингенту для участі у бойових діях проти Росії".

Першою "червоною лінією" є пряма чи опосередкована участь третьої сторони у війні. Як приклад називається можливість атаки на Київ з території Білорусі, що було вже на самому початку повномасштабного вторгнення. Друга "червона лінія" – військова провокація проти країн Балтії чи Польщі або цілеспрямований напад на Молдову.

Не зовсім зрозуміло, як сьогодні в НАТО уявляють собі удар по Молдові, адже ця країна відділена від території РФ територією України. Напад з території так званої Придністровської Республіки, де зосереджені частини російської армії, також видається малоймовірним. Можливо, у НАТО вже розглядають небезпеку захоплення російською армією півдня України, тобто створення коридору, про який російські військові говорили ще у 2022 році, підкреслюючи стратегічну важливість захоплення Одеси і виходу на кордони із так званою ПМР. Та все ж зараз можливостей у Росії для такого нападу нема.

За даними видання, Альянс розглядає можливість використання у війні з Росією військ, розгорнутих вздовж східного кордону Європи – у країнах Балтії, Польщі, Словаччині, Угорщині, Болгарії та Румунії, а це понад 100 000 солдатів.

Такі повідомлення є важливими, адже це сигнал російському диктатору Путіну: Україна не може програти і Альянс може бути готовий до прямого втручання, щоб не допустити цього. Загалом можна говорити, що ця інформація підтверджує слова президента Франції, що французькі війська чи коаліція окремих держав можуть з'явитися на території України, якщо розвиток подій буде загрожувати українському суверенітету.

Путін погрожує ядеркою

Схоже, що зараз у Кремля немає інших аргументів, окрім погроз влаштувати ядерний апокаліпсис.

Так, 6 травня Путін доручив своїй армії провести навчання із застосування тактичної ядерної зброї. У навчаннях візьмуть участь ракетні з'єднання Південного військового округу, авіація та сили військово-морського флоту, а їхня мета – "підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань", а також "практичне відпрацювання питань підготовки та застосування нестратегічної ядерної зброї".

Навчання проводяться "у відповідь на провокаційні заяви та загрози окремих західних офіційних осіб", а також з метою "безумовного забезпечення територіальної цілісності та суверенітету РФ".

Те, що "танці" з нестратегічною ядерною зброєю пов'язані саме із заявами про готовність Заходу відправити війська в Україну, підтвердив прессекретар російського диктатора Пєсков. За його словами, новий виток ескалації напруженості безпрецедентний і він потребує особливої ​​уваги та особливих заходів.

Плани – це добре, але їхня реалізація – це інше питання

"Цю інформацію не треба одразу перебільшувати. Особисто я не зустрічав у своїй практиці, щоб НАТО використовувало таку термінологію, як "червоні лінії" щодо дій або реакцій на якісь дії. Стосовно планів, про які зазначає італійське видання, вони можуть і повинні бути, але їхня реалізація – то вже інше питання" – таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZ.UA висловив український дипломат Ігор Долгов, який очолював посольства України в ФРН, Туреччині, Бельгії та Грузії, місію України при НАТО, був заступником міністра закордонних справ України та заступником міністра оборони України.

"Стратегія Альянсу – захист територій країн-членів. Тому не зовсім зрозумілим є те, що оприлюднила La Repubblica, за яких опцій нібито будуть задіяні війська з боку НАТО. Наприклад, вступ у війну Білорусі, яка є членом союзної держави з РФ. На території якої, як ми знаємо, базуються російські війська, там триває чи проводиться підготовка цих військ, зберігаються боєприпаси і техніка. Два роки тому саме звідти прийшли російські війська в Україну. Тому говорити про таку "червону лінію", як майбутнє залучення Білорусі, – це вже некоректно. Сусідня держава вже бере участь у війні. Інша справа, що поки збройні сили цієї країни ніяк себе не проявили", – вважає дипломат.

Що стосується другої можливості, на яку посилається La Repubblica, – військові провокації проти країн Балтії, Польщі чи Молдови, то, на думку Ігоря Долгова, тут також не зовсім зрозуміла термінологія. Наприклад, уламок російської ракети впав на територію, скажімо, Молдови чи Румунії. Чи якісь недружні дії військово-космічних сил Росії над Балтійським морем – це провокації чи ще ні? У матеріалі конкретної відповіді немає.

"А далі настає момент ухвалення рішень, бо, як всі ми знаємо і пам'ятаємо, в НАТО рішення приймаються консенсусом, – продовжує Ігор Долгов. – Чи готові будуть усі країни-члени ухвалити рішення перейти до активних дій проти підрозділів ЗС РФ? І що має статися, щоб такі механізми були задіяні? Мені здається, що провокацій недостатньо. Мають бути якісь більш серйозні прояви, зокрема, атаки на територію або повітряний простір чи то країн Балтії, чи то Молдови.

На мій погляд, все-таки реакція не силами НАТО, а реагування силами окремих країн-членів НАТО таки можлива. Втім наявність планів і їхня активація – це різні речі. І очевидно, що НАТО з самого початку побоювалося й остерігалося навіть натяків на те, що може бути розвиток конфлікту до безпосередньої участі блоку у війні з РФ", – зазначає Ігор Долгов.

На думку дипломата, у США досі бояться втягування в прямий конфлікт з Росією. І цієї головної небезпеки аналітики радять уряду Штатів усіляко уникати. Тому що це переводить конфлікт в іншу площину та інший рівень загроз, небезпеки ядерної війни.

"Тобто плани на будь-які випадки повинні існувати. Однак треба розуміти, що їх розробляють, готують і планують військові. Активація планів – це вже компетенція політиків, особливо коли ми говоримо про НАТО", – зазначив Ігор Долгов.

Захід надсилає чіткий сигнал

"Поява цієї інформації означає, що в Альянсі розуміють важливі загрози, пов'язані з продовженням війни Росії проти України. Нагадаю, що Росія претендує на всі території Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей, які тепер згадуються у її Конституції як суб'єкти РФ. При цьому Путін не залишає й інших своїх експансіоністських планів, і західні політики розуміють ступінь небезпеки" – таку думку висловив політичний аналітик, публіцист Віталій Портников.

На думку експерта, на Заході побоюються, що Путін готовий виконати головну свою амбіційну мету – ліквідацію українського суверенітету та приєднання всієї України до РФ як низки областей, позбавлених будь-якої суб'єктності. Як відомо, у Росії розглядають можливість відновлення російської державності у кордонах Союзу 1991 року.

"Якраз обмеження російських можливостей з погляду ліквідації суверенітету України і є головним завданням цивілізованого світу на наступні роки російсько-української війни. І те, що Захід може бути готовий втручатися в ситуацію, якщо Росія дійсно зазіхатиме на український суверенітет, – це важливий сигнал і для Путіна, і для всіх нас.

Тобто більше не може повторитися ситуація, коли Росія буде наступати на Київ з метою захоплення міста і створення в українській столиці маріонеткового уряду на чолі з колабораціоністами. Путін має усвідомлювати, що його план навряд чи може бути реалізований у майбутньому, адже Захід чітко вказує, що не допустить ліквідації суверенітету України. А це вже перший крок і до звільнення всіх українських територій, які сьогодні захоплені Росією", – зазначає Віталій Портников.

Источник материала
Поделиться сюжетом