19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Порошенко закликав Німеччину підтримати запрошення України в НАТО на саміті у Вашингтоні
Порошенко закликав Німеччину підтримати запрошення України в НАТО на саміті у Вашингтоні

Порошенко закликав Німеччину підтримати запрошення України в НАТО на саміті у Вашингтоні

Петро Порошенко, який перебуває з візитом у Берліні, під час зустрічі з головою комітету у закордонних справах Бундестагу Міхаелем Ротом закликав Німеччину підтримати запрошення України в НАТО на Вашингтонському саміті.

Про це він також заявив під час свого виступу та дискусії, організованої Фондом Конрада Аденауера.

На думку Порошенка, Бундестаг має ухвалити спеціальну резолюцію і звернутися до інших країн-членів НАТО щодо підтримки запрошення України в Альянс.

"Хотів би наголосити на принциповому питанні – воно принципове саме в Німеччині – щодо вступу України в НАТО і підготовки дуже важливої позиції по Вашингтонському саміту. Я роблю все, що від мене залежить, для того, щоб наблизити вірогідність отримання запрошення для України. Це ще не членство. Але принципово важливо, що ми не піддаємось на шантаж Путіна. І що ми зберігаємо єдність всередині НАТО", – сказав Порошенко у коментарі журналістам. 

"Бо Росія зруйнувала міжнародне право, і єдиний механізм, який дозволяє зберегти світ – це є членство України в НАТО. Мені здається, що ми дуже вдало провели ці переговори. Я пропоную, щоб Бундестаг прийняв резолюцію, яка закликає всі країни-члени НАТО прийняти Україну, запросити її. Щоб ніхто не кивав на позицію Німеччини", – пояснює пʼятий президент. 

"Тим більше, що Німеччина має унікальний досвід, бо сама вона стала членом НАТО за ініціативи і під керівництвом канцлера Конрада Аденауера тоді, коли частина її території була окупована. І це їй не завадило. Тому ми категоричні противники подвійних стандартів і боремося за те, щоб Україна врешті-решт розпочала цей процес", – наголошує Порошенко. 

Порошенко також закликав Німеччину передати Україні ракети "Таурус" та засоби протиповітряної оборони. 

"Перше питання – це постачання ракет "Таурус". Бо далекобійні ракети "Таурус" дозволять нам давати гідну відповідь на руйнацію російськими агресорами нашої інфраструктури, цивільних будівель. Додатково обговорили питання забезпечення повітряного захисту, протиповітряної оборони. Я знаю, як нам важливо мати від "Iris-T" до "Гепардів", які на сьогоднішній день є одними з найбільш ефективних проти "Шахедів", проти ракет, якими русня атакує нашу державу", – наголосив Порошенко. 

Він також обговорив фінансову підтримку України – зокрема, в контексті майбутнього проведення у Берліні конференції донорів. "Йдеться про сотні мільярдів євро, які ми маємо залучити на підтримку України", – зазначає Порошенко. 

Ще одна принципова позиція – це початок переговорів про членство України в ЄС до виборів у Європарламент. "Ми дуже сподіваємось, що це рішення врешті-решт буде прийнято до виборів у Європарламент – для того, щоб не мати якихось втрачених можливостей", – зауважує лідер партії "ЄС". 

Він також констатував, що німецькі партнери добре обізнані із внутрішньополітичними питаннями України. 

"Принциповим для Німеччини є збереження демократії,  парламентаризму, свободи слова, дуже рішучої антикорупційної політики, верховенства права, децентралізації. Я був вражений, наскільки глибоко німецькі колеги знають ситуацію в Україні", – говорить Порошенко. 

"Ми домовились скоординувати наші дії, я запросив їх відвідати Україну. В тому числі, можливо, поїхати на лінію фронту. Для того, щоб побачили вони українських солдат і мешканців, які живуть в прифронтових територіях. Сьогодні для нас це важливо", – резюмує пʼятий президент. 

Источник материала
Поделиться сюжетом