За останній місяць на світовому ринку імбиру відбулося різке зростання цін, що привело до ажіотажного споживання на цей колись екзотичний, тепер уже традиційний для нашого регіону, продукт. У країнах Східної Європи він набуває популярності у кулінарії та хлібопекарній промисловості. Про це пише EastFruit.
У чому ж причини стрімкого зростання цін на імбиру в світі? Фахівці стверджують, що головна причина – це низька врожайність імбиру в Китаї та в Індії. У результаті запаси імбиру в Азії стали знижуватися, що і стало причиною різкого зростання цін, оскільки до початку збору нового імбиру в Китаї залишилося ще пів року.
Імбир подорожчав настільки, що навіть для китайських споживачів, для яких він є традиційним продуктом, став занадто дорогим, і потреба у ньому почала знижуватися.
Як пишуть аналітики видання, певне полегшення на ринку можливе в червні-липні після того, як на ринок починає надходити новий урожай з Бразилії та Перу.
«Бразилія зараз активно розширює площі під цю культуру у відповідь на високий рівень цін на світовому ринку», – йдеться у публікації ресурсу.
За даними EastFruit, Китай щорічно експортує від 400 до 500 тис. тонн свіжого імбирю. Таїланд і Індія, займаючи друге і третє місця в світовому рейтингу найбільших експортерів, продають на зовнішніх ринках приблизно в 5 разів менше. Порівняно великими експортерами також є Перу, Нігерія, Бразилія та Непал.
Основними ж імпортерами свіжого імбиря є США, Бангладеш, Пакистан, Нідерланди, ОАЕ та Японія. При цьому Нідерланди імпортують імбир здебільшого для реекспорту. Крупним споживачем імбиру в Європі є Німеччина, де щорічно споживається близько 30 тис. тонн свіжого продукту. Україна займає лише 50-му місце в світі за обсягом імпорту даного товару, імпортуючи близько півтори тисячі тонн країни на рік, переважно з Бразилії, Китаю та Перу.
До слова, у світі набуває популярності новий овоч. З усіх овочів, представлених на ринку, молоді пагони хмелю (hop shoots), які ще називають «хмелевою спаржею», мабуть, найдорожчі та розкішні.