19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні стрімко розвивається обліпиховий бізнес
В Україні стрімко розвивається обліпиховий бізнес

В Україні стрімко розвивається обліпиховий бізнес

Обліпиха для України – природний чагарник, популяції якого поширені в дельті річки Дунай. Проте, на відміну від країн Азії, масовий збір ягід із дикоросів в Україні не проводиться. Комерційні ж насадження сортовим матеріалом лише починають створювати. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

Сьогодні Україна не належить до провідних країн світу з вирощування та перероблення обліпихи. Ця культура лише набирає оберти. В 1990– 2000 роки активно апробовували російські сорти, також створювали селекційні посіви. Зацікавленість у комерційних насадженнях обліпихи з’явилась лише у 2017–2018 роках.

Українські фермери за останні 7 років стрімко підхопили тенденцію розвитку обліпихового бізнесу. Але через брак вітчизняного садивного матеріалу в посадках переважають іноземні сорти.

Такими сортами є Andros, Clara, Cora, Dora, Mara, Eva, Lord, Marija Bruvele, Tatjana. Імпортують садивний матеріал в основному з країн Прибалтики та Центральної Європи: Литви, Румунії, Чехії, Німеччини.

Вітчизняна селекція лише починає розвиватися, але вже має великі перспективи. Якщо на початку 2000-х років офіційно зареєстрованих сортів було 3: Солодка Жінка, Либідь, Київський Янтар (всі українські), то наразі ця кількість поповнилась ще 9 сортами – Адаптивна, Морквяна, Обрій, Особлива, Витвірна, Ласунка, Надійна, Папа та Оранж Революшн.

Загалом, остання версія Державного реєстру сортів, дозволених для поширення в Україні, містить перелік із 15 сортів. Попри помітні успіхи вітчизняної селекції, створення технологічних сортів зі стабільною врожайністю, стійкістю до стресових факторів довкілля, високою якістю плодів залишається актуальним.

Сьогодні в Україні існує близько 100 га комерційних насаджень. Згідно з даними Державної Статистичної Служби України, обсяги виробництва ягоди в період із 2019 по 2022 рік виросли з 1200 ц до 1700 ц у господарств усіх категорій. Середня врожайність протягом цих років становила 24,5– 27,2 ц/га. Основну частину ягід збирали в господарствах населення, а не на підприємствах.

Водночас варто звернути увагу на ріст кількості комерційних насаджень і, оскільки молоді насадження обліпихи ще не досягли родючого віку, можна прогнозувати збільшення валового внутрішнього збору ягоди в наступні роки. Тенденцію до розвитку промислових насаджень обліпихи щорічно підігрівають стабільно високі закупівельні ціни.

Відтак у 2023 році в Україні закупівельна середньостатистична ціна за умови ручного збору на дикорослі ягоди обліпихи становила – 40–60 грн/кг, а на сортову – 100–150 грн/кг. Гуртова ціна на ягоду на гілках була 30–35 грн/кг.



Перегляди: 0
Источник материала
Поделиться сюжетом