19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вчені розкрили еволюційні секрети навігації птахів
Вчені розкрили еволюційні секрети навігації птахів

Вчені розкрили еволюційні секрети навігації птахів

Нове генетичне дослідження показує, що білок криптохром 4 в очах птахів є ключовим для їхніх магнітних навігаційних здібностей, а еволюційні зміни підкреслюють його роль в адаптації до різних середовищ.

Перелітні птахи мають здатність орієнтуватися на великі відстані з надзвичайною точністю за допомогою різних механізмів, у тому числі магнітного компаса. У недавньому дослідженні команда під керівництвом біологів доктора Корінни Лангебрейк і доктора Міріам Лідвогель порівняла геноми кількох сотень видів птахів і виявила значні еволюційні зміни в гені, відповідальному за кодування білка криптохрому 4. Цей білок, знайдений у птахів очі, вважається ключовим магніторецептором, що керує їхніми навігаційними здібностями.

Криптохром 4 як кандидат у магніторецептори

Ці висновки свідчать про адаптацію до різних умов навколишнього середовища та підтверджують теорію про те, що криптохром 4 функціонує як сенсорний білок, як повідомляє команда в статті, нещодавно опублікованій в дослідницькому журналі Британського королівського товариства Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences .

Дослідження було підштовхнуто дослідженнями Ольденбурзького та Оксфордського університетів, які продемонстрували, що магніторецепція базується на складному квантово-механічному процесі, який відбувається в певних клітинах сітківки перелітних птахів. Ці висновки, опубліковані в 2021 році науковим журналом Nature, надали докази на підтримку гіпотези про те, що криптохром 4 був магніторецептором, який вони шукали. Вони довели, що криптохром 4 присутній у сітківці ока птахів. Крім того, як експерименти з бактеріальними білками, так і модельні розрахунки показали, що криптохром 4 демонструє підозрюваний квантовий ефект у відповідь на магнітні поля.

Порівняльна чутливість у видів птахів

Попереднє дослідження також виявило, що криптохром 4 проявляє більшу чутливість до магнітних полів у перелітних птахів, таких як малинівки, ніж у резидентних видів, таких як кури та голуби. «Отже, причину, чому криптохром 4 є більш чутливим у малинівок, ніж у курей і голубів, слід шукати в послідовності ДНК білка », — говорить Лангебрейк, провідний автор дослідження. «Послідовність, ймовірно, була оптимізована еволюційними процесами цих нічних мігруючих птахів», – додає вона.

У поточному дослідженні команда вперше дослідила магніторецепцію з еволюційної точки зору. Дослідники проаналізували гени криптохрому 4 363 видів птахів. По-перше, вони порівняли швидкість еволюції білка з еволюцією двох споріднених криптохромів і виявили, що послідовності генів криптохромів, використаних для порівняння, дуже схожі в усіх видів птахів. Здається, вони дуже мало змінилися протягом еволюції. Швидше за все, це пов’язано з їхньою ключовою роллю в регулюванні внутрішнього годинника – механізму, який є важливим для всіх птахів і в якому модифікації мали б надзвичайно негативні наслідки.

Криптохром 4, навпаки, виявився дуже мінливим. «Це говорить про те, що білок важливий для адаптації до конкретних умов навколишнього середовища», — пояснює Лідвогель, професор орнітології Ольденбурзького університету та директор Інституту досліджень птахів. Отриманою спеціалізацією може бути магніторецепція. «Подібна картина спостерігалася в інших сенсорних білках, таких як світлочутливі пігменти в оці», — пояснює вона.

Потім дослідники уважніше розглянули, як послідовність гена криптохрому 4 еволюціонувала в еволюційній історії птахів. Їхній аналіз виявив помітну тенденцію, особливо в ряду горобцеподібних (Passeriformes), де білок зазнав значної оптимізації завдяки швидкому відбору. «Наші результати вказують на те, що еволюційні процеси могли призвести до того, що криптохром 4 спеціалізується як магніторецептор у співочих птахів», — говорить Лангебрейк.

Тирани втратили підозрілий білок

Дослідження показало, що криптохром 4 відсутній у певних кладах птахів, таких як папуги, колібрі та тираноподібні (Suboscines). Це свідчить про те, що він не відіграє життєво важливої ролі у їхньому виживанні. Однак, якщо папуги та колібрі ведуть осілий спосіб життя, то деякі тиранії є мігрантами на великі відстані, які, як і невеликі європейські співочі птахи, літають як вдень, так і вночі. «Той факт, що, на відміну від малинівки, вони не мають криптохрому 4, робить їх ідеальною системою для дослідження різних гіпотез про магніторецепцію», — каже Лангебрейк.

У зв’язку з цим виникає питання: чи розвинули тиранії магнітний нюх, який працює незалежно від криптохрому 4, або ж вони здатні орієнтуватися без магнітного нюху? Інша можливість полягає в тому, що їхній магнітний нюх має ті ж характеристики, що й у малинівки, який залежить від світла і може бути порушений радіохвилями. «Перші два сценарії переконливо підтверджують гіпотезу криптохрому 4, тоді як третій створює проблему для теорії», — підкреслює біолог.

Надалі дослідницька група планує вивчити магнітну орієнтацію тирличів і визначити, чи мають вони магнітний слух. «Клада тирличів надає нам природний інструмент для розуміння функції криптохрому 4 і важливості магніторецепції у перелітних птахів», — каже Лідвогель.

Источник материала
Поделиться сюжетом