19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
За навідником стежать, – Малюк розкрив, як СБУ ловить російських агентів
За навідником стежать, – Малюк розкрив, як СБУ ловить російських агентів

За навідником стежать, – Малюк розкрив, як СБУ ловить російських агентів

Василь Малюк розповів, що часто за затриманими ховається ціла мережа.

Як затримують ворожих агентів в Україні

В СБУ уточнили, що за навідником деякий час стежать. Зокрема йому можуть умисно "згодувати" неправдиву інформацію, щоб викрити не лише його, а й цілу мережу, якщо вона існує.

Речник СБУ Артем Дехтяренко додав, що для збору інформації використовують безліч методів: від моніторингу відкритих даних, чи інформації від власних джерел і закінчуючи свідченнями затриманих. Зокрема існують й контррозвідувальні заходи, однак, з очевидних причин, подробиць у службі надавати не будуть.

Скільки навідників викрили в Україні

Повідомляється, що від початку повномасштабної війни СБУ відкрила більше ніж 2,5 тисячі справ проти українців, які зрадили свою країну. Понад 500 справ стосуються ворожих коригувальників.

Мотивація у зрадників буває різною: заробіток, ідейні міркування та бажання "застовпити" за собою місце в окупаційній владі.

Здебільшого їх вербують Федеральна служба безпеки (ФСБ) й Головне розвідувальне управління (ГРУ) Росії. Найчастіше потенційних агентів знаходять через соцмережі, значно рідше зрадники самостійно виходять на контакт.

Часто зрадники є частиною агентурної мережі. Протягом минулого року СБУ викрила 47 таких мереж, а з початку поточного – ще 11.

Це були різнокаліберні мережі за участю різних осіб: від тих, де діяли народні депутати, до тих, де залучалися окремі представники сил оборони. Серед іншого ці мережі займалися і коригуванням російських обстрілів у різних регіонах,
– розповів Василь Малюк.

Нагадаємо, що нещодавно СБУ викрила мережу агентів ФСБ Росії, які готували вбивство Володимира Зеленського, Василя Малюка, Кирила Буданова та інших високопосадовців.

Теги по теме
СБУ
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны