19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чарівна таблетка Голлівуду: як насправді працює "Оземпік", змушуючи нас худнути
Чарівна таблетка Голлівуду: як насправді працює "Оземпік", змушуючи нас худнути

Чарівна таблетка Голлівуду: як насправді працює "Оземпік", змушуючи нас худнути

Дослідники кажуть, що препарат ефективний, але не такий "чудодійний", як видається людям.

Незважаючи на те, що препарат "Оземпік" призначався для лікування діабету, останніми роками він набув великої популярності серед тих, хто бореться із зайвою вагою, пише Discover.

"Оземпік" являє собою ін'єкційний препарат, який необхідно вводити раз на тиждень. Активним інгредієнтом препарату є семаглутид, який імітує природний гормон, що має назву глюкагоноподібний пептид-1 (GLP-1).

"Цей природний гормон виробляється в нашому організмі, коли ми їмо", — каже ендокринолог із Массачусетського університету Самір Малкані.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

GLP-1, що виробляється в кишківнику, стимулює підшлункову залозу виробляти інсулін, який знижує рівень цукру в крові. Саме тому аналоги GLP-1 такі ефективні в лікуванні діабету. Крім цього, в мозку, серці та інших органах також присутні рецептори гормону GLP-1. Це означає, що GLP-1 і його штучний аналог також можуть обманювати наш мозок, викликаючи відчуття ситості.

"У нашому мозку є центри, які відповідають за відчуття голоду. Цей центр у мозку, по суті те, з чим зв'язуються такі препарати, як "Оземпік", щоб вгамувати голод", — каже Малкані.

Експерти кажуть, що "Оземпік" дуже ефективний у зниженні ваги, особливо в поєднанні з дієтою та фізичними вправами. Нещодавнє 68-тижневе дослідження показало, що близько половини учасників втратили 15% своєї за допомогою семаглутиду, а близько третини — 20% своєї ваги.

Річ у тім, що на відміну від гормону, який виробляється в організмі природним шляхом, семаглутид залишається в організмі набагато довше. Тобто відчуття ситості залишається з людьми більш тривалий відрізок часу.

"Природний гормон виділяється у відповідь на вживання їжі та циркулює в нашій крові протягом кількох хвилин", — зазначає ендокринолог.

Водночас, семаглутид циркулює в крові протягом декількох днів, збільшуючи свої шанси досягти рецепторів GLP-1 у мозку.

"Така перевага дає можливість семаглутиду в буквальному сенсі перепрограмувати наш мозок, а точніше те, як він відчуває ситість. У результаті люди починають менше їсти", — каже біохімік з Університету Квінсленда Себастьян Фернесс.

Експерти сходяться на думці, що препарат чудово бореться з діабетом і ожирінням, але це зовсім не означає відсутність побічних ефектів.

Шлунково-кишкові проблеми є найпоширенішими побічними ефектами від "Оземпіку", серед яких нудота, блювота і закреп. Препарат, викликаючи відчуття ситості, уповільнює і роботу шлунка, що може вилитися у важкі випадки гастропарезу або паралічу шлунка. Також існують побоювання з приводу зв'язку препарату з панкреатитом і проблемами психічного здоров'я.

Тому експерти завжди радять консультуватися з лікарями перед тим, як приймати препарат.

"Якщо у вас серцево-судинні захворювання, діабет і надмірна вага, тоді я б рекомендував "Оземпік". Якщо у вас захворювання серця і ліній вага, тоді я б рекомендував препарат. Але для людей, які мають надлишкову вагу, але в іншому здорові, необхідно шукати інші шляхи", — підкреслює Малкані.

Експерти підкреслюють, що для ефективного зниження ваги також необхідно змінити спосіб життя. Тим паче, що основна проблема із семаглутидом полягає в тому, що після припинення курсу люди знову набирають зайву вагу, якщо не змінюють свій спосіб життя.

Нагадаємо, ожиріння скорочує тривалість життя і вчені назвали точну цифру. Дослідження проводилося протягом 50 років, у якому брали участь близько 30 тисяч осіб.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги по теме
Здоровье
Источник материала
Поделиться сюжетом