19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Хто має пільги на розмитнення авто у 2024 році
Хто має пільги на розмитнення авто у 2024 році

Хто має пільги на розмитнення авто у 2024 році

Хто має пільги на розмитнення

Після 1 липня 2022 року положення про скасування розмитнення було скасовано, і наразі звільнення від ПДВ, акцизного податку та мита не діє.

У 2024 році лише невелика категорія громадян може мати пільги на розмитнення авто. В Україні діє нульове розмитнення для автомобілів, які ввозяться на потреби військових.

Як розмитнити авто у 2024 році

Для розмитнення автомобіля в Україні існують два основні способи: самостійне оформлення або звернення до митного брокера.

Процедура самостійного розмитнення передбачає декілька кроків:

  1. Придбання автомобіля за кордоном, оформлення купівлі-продажу та отримання технічного паспорта.
  2. Подання попередньої митної декларації, що є обов’язковим для в’їзду на митну територію України. Декларацію подають у митницю, де буде здійснюватися оформлення.
  3. Перерахування грошової застави в розмірі повної вартості розмитнення на рахунок митниці.
  4. Перетин кордону та доставка транспортного засобу до зони митного контролю.
  5. При необхідності – доплата коштів через зміни курсу або вартості авто.
  6. Отримання сертифіката відповідності.
  7. Заповнення митної декларації.
  8. Реєстрація авто в Україні.

Розмитнення в Дії

Розмитнення автомобілів в Україні стане простішим завдяки калькулятору розмитнення у застосунку Дія. Нова послуга з'явиться після внесення змін до Податкового та Митного кодексів, які передбачають створення бази даних митної вартості легкових авто.

Ось як відбуватиметься процедура через Дія:

Заповнення митної декларації: В застосунку "Дія" потрібно ввести VIN-код авто. Деяка інформація автоматично підтягуватиметься, іншу треба додати вручну.

Сплата митних платежів: Сума платежів буде автоматично розрахована на основі даних митної декларації. Оплатити можна прямо в застосунку, вказавши реквізити банківської карти.

Митний контроль: Для проходження митного контролю необхідно представити авто та надати такі документи:

  • Смартфон або планшет з встановленим застосунком "Дія";
  • ID-карта або закордонний паспорт;
  • Оригінали документів, такі як паспорт та ідентифікаційний код, договір купівлі-продажу, інвойс, техпаспорт, документ про зняття авто з обліку за кордоном, а також договір чи нотаріальне доручення, якщо авто імпортується не для особистого використання.

Скільки коштує розмитнення автомобіля

У 2024 році вартість розмитнення автомобілів з ЄС залишилася незмінною. Ввізне мито для автомобілів становить 10% від їх вартості, а для електрокарів мито не стягується. До цього додається ПДВ, який складає 20% від загальної суми вартості авто, мита та акцизу.

Як розрахувати акциз

Акцизний податок розраховується за формулою, визначеною Державною митною службою: ставка податку помножується на об'єм двигуна у літрах і на кількість повних років автомобіля. Ставка акцизу залежить від типу двигуна: для бензинових двигунів вона складає 50 євро, для дизельних – 75 євро.
Теги по теме
Деньги Экономика
Источник материала
Поделиться сюжетом