19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Космічний апарат зняв абсолютно неймовірне відео вихору плазми на Сонці
Космічний апарат зняв абсолютно неймовірне відео вихору плазми на Сонці

Космічний апарат зняв абсолютно неймовірне відео вихору плазми на Сонці

Відео, зняте 27 вересня 2023 року за допомогою інструмента Extreme Ultraviolet Imager (EUI), демонструє безліч екзотичних сонячних активностей, що відбуваються в перехідній зоні між нижньою атмосферою Сонця, хромосферою і короною.

Ця зона, розташована під аркою масивної корональної петлі, демонструє динамічні рухи, зумовлені величезним сонячним магнетизмом і екстремальними температурами.

Серед спостережуваних явищ – "корональний мох", складні нитки плазми, що рухаються вздовж магнітних силових ліній, і "спікули", волосоподібні струмені плазми, що піднімаються на тисячі кілометрів над фотосферою.

Крім того, відео фіксує виверження більш холодної речовини, яка піднімається в хромосферу, а потім опускається назад до фотосфери, і корональний дощ – краплі плазми, що падають з корональної петлі на фотосферу.

Чому це справді важливо

Значення цих спостережень виходить за межі простої цікавості до сонячної динаміки. Подібні сонячні явища сприяють формуванню сонячного вітру – потоку заряджених частинок, який взаємодіє з космічними апаратами, планетами і супутниками по всій Сонячній системі. Вивчаючи ці явища, вчені отримують уявлення про процеси, що формують космічну погоду та її вплив на планетарне середовище.

Спільні зусилля Solar Orbiter і сонячного зонда NASA Parker Solar Probe, який спостерігає за Сонцем з ще ближчої відстані, надають цінні дані для розуміння походження і поведінки сонячного вітру.

Ці революційні кадри не лише розширюють наше розуміння динаміки Сонця, але й підвищують нашу здатність прогнозувати та пом'якшувати вплив космічної погоди на технологічну інфраструктуру та космічні дослідницькі місії.

Теги по теме
Космос Техно
Источник материала
Поделиться сюжетом