19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Продовольча пшениця поставить цінові рекорди у новому сезоні
Продовольча пшениця поставить цінові рекорди у новому сезоні

Продовольча пшениця поставить цінові рекорди у новому сезоні

Зниження виробництва пшениці в Україні та світі, а також зменшення запасів – стануть вагомими чинниками рекордного зростання цін на продовольче зерно у новому сезоні. Погодні ризики можуть стати вирішальним фактором, який підтримає тренд до зростання.

Про це йшлося 8 травня під час аналітичного брифінгу кооперативу ПУСК, створенного у рамках ВАР.

“Пропозиція пшениці значно зменшиться у новому сезоні. В Україні запаси не перевищують 5 млн тонн, а минулого року в цей час вони становили 8 млн тонн. На експорт у травні законтрактовано 1650 тис. тонн. За першими оцінками виробництво не перевищить 19-20 млн тонн проти 23 млн тонн, які зібрали минулого року. Відповідно, на експорт Україна зможе поставити у новому сезоні не більше 13-14 млн тонн. В ЄС очікують зменшення обсягів виробництва пшениці на 10 млн тонн, в США - також зменшення. В рф від прогнозів рекордного врожаю, переходять до очікувань зниження виробництва. В одних країнах прогнози понижують через погоду, а зокрема в США пшениця  не була прибутковою для фермерів, тому її посіяли менше. Оскільки знижуються запаси і виробництво, маємо мінус 2-3 млн т експортного потенціалу в Україні – це об’єктивні чинники для того, що пшениця буде дорожча у новому сезоні. Ціни на рівні  $200-210 за тонну продовольчої пшениці – це мінімум , який побачимо вже восени-взимку. Погодні ризики будуть додатково “підштовхувати” і біржу і трейдерів”, - вважають у ПУСК.

За інформацією аналітиків, на продовольчу пшеницю вже зростає попит та ціна, покупці акумулюють запаси. Ще один чинник, який сприяє активізації торгівлі українською пшеницею – здешевлення логістики.

“Останнім часом ціна фрахту щотижня втрачає $2-4 за тонну. Це позитивно відображається на цінах на пшеницю на ринку СРТ. За рахунок цього бачимо збільшення торгівлі зерном. Нагадаю, що травень-червень  часто відзначаються понижаючими тенденціями на фізичному ринку, особливо на базисі СРТ. Але на новий сезон, як вже йшлося, продовольча пшениця може сягнути рекордних цінових позначок, що відбудеться не раніше вересня”, - додали у ПУСК.

До кінця поточного тижня умовні ціни на пшеницю на базисі СРТ будуть становити $190-195 на малій воді, $180-185 – у глибоководних портах. А також $205-210 за тонну на умовах DAP/CIF Констанца.

Источник материала
Поделиться сюжетом