19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ще один пекельний рік. Минулий квітень офіційно визнано найспекотнішим в історії
Ще один пекельний рік. Минулий квітень офіційно визнано найспекотнішим в історії

Ще один пекельний рік. Минулий квітень офіційно визнано найспекотнішим в історії

Земля встановила черговий температурний рекорд — минулий місяць став 11-м поспіль неймовірно спекотним місяцем.

Людство більше не лякають кліматичною кризою, яка обрушиться на планету в майбутньому — вчені прямо заявляють, що вона вже тут і наслідки будуть гнітючими. Минулий рік офіційно визнали найспекотнішим в історії й попередили, що 2024, ймовірно, поб'є його рекорд, пише Daily Mail.

Підтвердженням цього прогнозу став квітень 2024 року — минулий місяць офіційно визнали найспекотнішим квітнем в історії: глобальна температура на 0,67°C перевищила середні показники. Ба більше, квітень став 11 місяцем поспіль у низці найспекотніших періодів.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дані Служби ЄС зі зміни клімату Copernicus свідчать про те, що минулий місяць був теплішим, ніж будь-який попередній квітень за всю історію спостережень. Дослідники вважають, що підвищення приземної температури повітря було пов'язане з рекордним рівнем парникових газів в атмосфері Землі, а також з Ель-Ніньйо, що все ще панує в Тихому океані та впливає на погоду по всій земній кулі.

Температура приземного повітря у квітні становила 15,03°C
Фото: засуха

Відомо, що глобальні середні температури, як правило, підвищуються під час Ель-Ніньйо, оскільки тепліша вода поширюється дедалі далі та залишається ближче до поверхні. У результаті в атмосферу планети виділяється більше тепла, створюючи більш вологе і тепле повітря.

Результати спостережень свідчать, що температура приземного повітря за місяць становила 15,03°С, що на 0,67°С вище за середній показник за квітень у період з 1991 по 2020 роки, а також на 0,14°С вище за попередній максимум, встановлений у квітні 2016 року.

Середня глобальна температура за останні 12 місяців, з травня 2023 року по квітень 2024 року
Фото: засуха

Дослідники також зазначають, що середня глобальна температура за останні 12 місяців, з травня 2023 по квітень 2024 року, є найвищою за всю історію спостережень — на 1,61°C вища за період 1850-1900 років. Зазначимо, що цей показник використовується як еталон для доіндустріальних рівнів.

У Європі, яка нагрівається найшвидше на Землі через антропогенну зміну клімату, температура у квітні 2024 року була на 1,49°C вищою за середній показник. У результаті минулий місяць став другим найспекотнішим періодом за всю історію спостережень.

Середня глобальна температура поверхні моря за межами полярних регіонів становила 21,04°C
Фото: засуха

Не краща ситуація і в океані. Середня глобальна температура поверхні моря за межами полярних регіонів становила 21,04°C, що є найвищим показником за всю історію спостережень. Учені також зазначають, що минулий квітень став 13-м місяцем поспіль, коли температура поверхні моря була найвищою за всю історію спостережень.

Раніше Фокус писав про те, що вчені назвали найспекотніший період на планеті.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом