19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Шимпанзе постійно вчаться протягом усього життя: чи зробить праця з них людину
Шимпанзе постійно вчаться протягом усього життя: чи зробить праця з них людину

Шимпанзе постійно вчаться протягом усього життя: чи зробить праця з них людину

Дослідники виявили в шимпанзе те, що раніше вважалося фактором еволюції людини — вони здатні навчатися протягом усього свого життя.

Шимпанзе є одними з найрозумніших мавп на планеті й, схоже, здатні навчатися і відточувати свої навички протягом усього свого життя — це те, що раніше вважалося фактором еволюції людини, пише Discover Magazine.

У новому дослідженні команда з Французького інституту когнітивних наук записала на відео 70 диких шимпанзе різного віку, які впродовж кількох років використовували палиці для добування їжі в Таї в Кот-д'Івуарі в Африці. У своїй роботі вчені прагнули з'ясувати, чи поділяють шимпанзе людські здібності до безперервного навчання, оскільки саме ця здатність раніше була висунута гіпотезою як фактор еволюції людини.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Проаналізувавши спостереження, вчені змогли з'ясувати, чи мають шимпанзе цю особливість. Команда виявила, що шимпанзе починають вчитися в ранньому віці, а потім, дорослішаючи, продовжують відточувати свою техніку взаємодії з інструментом, змінюючи хват, щоб ефективніше поводитися з палицею. При цьому деякі методи, такі як використання палиць, щоб дістати комах з важкодоступних місць, були освоєні тваринами лише до 15 років.

Водночас за словами співавтора дослідження Матьє Малерба, шимпанзе насправді починають вчитися надзвичайно рано. Науковці спостерігали за однорічним дитинчам, яке використовувало палицю для здобування їжі — воно було дуже не точним у рухах, проте вже почало вчитися разом із матір'ю.

Команда зазначає, що спочатку вони помітили ознаки того, що шимпанзе експериментували із захопленням і рухами, щоб ефективно витягувати їжу. Про з часом тваринам вдалося вдосконалити свої навички. За словами Малерба, шимпанзе можуть використовувати різні методи використання палиць, проте в середньому їм потрібно близько 10 років, щоб зрозуміти, який хват для якої дії та їжі підходить.

Водночас команда визнає, що будуть потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, "як відбувається процес навчання шимпанзе". Вчені досі не розуміють, чи використовують шимпанзе міркування або пам'ять для вдосконалення своїх методів.

За словами Малерба, більш ранні дослідження показали, що шимпанзе використовують як метод проб і помилок, так і навчання, спостерігаючи за тим, як інші виконують якусь дію. Загалом учені вважають, що шимпанзе — культурні тварини. Які використовують соціальне навчання для передачі та збереження рис і поведінки з покоління в покоління.

Раніше Фокус писав про те, що вчені вважають, що шимпанзе-підлітки бунтують так само як і люди.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом