20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Учені виявили, що вагітність прискорює біологічне старіння жінки
Учені виявили, що вагітність прискорює біологічне старіння жінки

Учені виявили, що вагітність прискорює біологічне старіння жінки

Раніше вважали, що вагітність омолоджує жіночий організм, але вчені спростували цей факт. Крім того, що вагітність — чудовий період, у цей час жінка проживає безліч фізичних та емоційних змін, які впливають на біологічний вік.

Від перших поштовхів нового життя до неминучого ранкового нездужання — вагітність — це унікальний досвід для кожної жінки. Однак, незважаючи на радощі та складнощі цього періоду, нещодавнє дослідження вивчило старіння під час вагітності. Про це пише Hola.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Чи старіє жінка під час вагітності?

Фото: Freepik

Дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, розкрило інтригуючі результати впливу вагітності на біологічне старіння. У дослідженні, проведеному за участю 1735 осіб на Філіппінах, було вивчено репродуктивні історії учасників і зразки ДНК, які допомогли вивчити складний взаємозв'язок між вагітністю і старінням.

Серед примітних відкриттів було те, що вагітність прискорює біологічне старіння жінок. Дослідження, в якому взяли участь 825 молодих жінок, виявило зв'язок між кількістю вагітностей і прискоренням біологічного віку. Примітно, що кожна додаткова вагітність приблизно на два-три місяці прискорювала біологічне старіння. Також зростає ризик швидкого старіння багатодітних матерів, оскільки жінки, у яких була багатоплідна вагітність, демонстрували більше ознак біологічного старіння порівняно з тими, у кого було менше вагітностей.

Біологічне старіння вагітних

Фото: Getty Images

Це дослідження вирізняє його поздовжній підхід, оскільки воно відстежувало одних і тих самих жінок з метою спостереження за змінами в їхній історії вагітності поряд зі змінами біологічного віку. Така методологія забезпечує детальне розуміння впливу вагітності на старіння.

Кален Райан, провідний автор дослідження і науковий співробітник Колумбійського центру старіння, підкреслив важливість цих результатів. Він наголосив на необхідності контекстуалізації результатів, особливо з огляду на те, що багато вагітностей відбувалися в пізньому підлітковому віці, критичному періоді росту і розвитку для молодих жінок. Такі фактори, як доступ до охорони здоров'я та соціально-економічний статус, можуть ще більше посилити проблеми, пов'язані з вагітністю на цьому формувальному етапі життя.

Хоча дослідження дає цінну інформацію про взаємозв'язок між вагітністю та старінням, залишаються питання без відповіді. Наприклад, довгострокові наслідки прискореного біологічного старіння для здоров'я і смертності жінок залишаються неясними. Як зауважив Кален Раян, ще багато чого належить розгадати щодо складної динаміки вагітності та її впливу на старіння.

Фото: Freepik

Вагітність — важлива подія, яка приносить нове життя і радісні моменти, але включає в себе безліч складних біологічних змін. Наукові дослідження, що тривають, спрямовані на розкриття таємниць фізіології людини, подібні дослідження сприяють глибшому розумінню глибокого шляху материнства. Вони проливають світло на наслідки вагітності для здоров'я жінок і старіння.

Нагадаємо, 3 напої, від яких з'являються зморшки.

Раніше Фокуспро те, з якого віку потрібно починати масаж обличчя, і як з його допомогою повернути шкірі молодість.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.

Теги по теме
Здоровье ученые беременность
Источник материала
Поделиться сюжетом