20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Венесуела втратила свій останній льодовик, і для світу це лише початок
Венесуела втратила свій останній льодовик, і для світу це лише початок

Венесуела втратила свій останній льодовик, і для світу це лише початок

Венесуела втратила свій останній льодовик, і для світу це лише початок

Льодовик розтанув швидше, ніж очікувалося.

Венесуела втратила останній льодовик, який ще залишався на її території. Його площа скоротилася настільки, що вчені перекваліфікували його на крижане поле, повідомляє The Guardian.

Вважається, що Венесуела – перша країна у світі, яка повністю втратила льодовики в наші дні. На її території розташовувалися шість льодовиків у гірському хребті Сьєрра-Невада де Меріда, що знаходиться на висоті близько 5000 метрів над рівнем моря. До 2011 року зникли п'ять льодовиків, але залишався льодовик Гумбольдта, також відомий як Ла Корона, розташований неподалік другої за висотою гори країни - піку Гумбольдта.

Вчені вважали, що льодовик Гумбольдта проіснує ще щонайменше 10 років. Але дослідники було неможливо спостерігати його останніми роками через політичні заворушення в країні.

Тепер оцінки показали, що льодовик танув набагато швидше, ніж очікувалося, і зменшився до площі менш як два гектари. В результаті його класифікація була знижена з льодовика до крижаного поля.

"Інші країни втратили свої льодовики кілька десятиліть тому після закінчення малого льодовикового періоду, але Венесуела, можливо, перша, яка втратила їх у наш час", - сказав Максиміліано Еррера, кліматолог та історик погоди.

Він додав, що наступними країнами, які втратить льодовики, є Індонезія, Мексика та Словенія. За його словами, на індонезійському острові Папуа та в Мексиці останніми місяцями спостерігалося рекордно високе тепло, що, як очікується, прискорить відступ льодовиків.

"Льодовик Гумбольдта не має зони накопичення і в даний час тільки втрачає поверхню, без динаміки накопичення або розширення", - заявив Луїс Даніель Лламбі, еколог із програми Adaptation at Altitude, програми адаптації до зміни клімату в Андах.

За його словами, Венесуела показує, що надалі відбуватиметься в інших країнах з півночі на південь, спочатку в Колумбії та Еквадорі, потім у Перу та Болівії, оскільки льодовики продовжують відступати з Анд.

Раніше вчені заявили про те, що потік льодовиків з обох боків Гренландії змушує сушу острова підніматися. Дослідники порівнюють цей процес з матрацом, що розтискається.

Источник материала
Поделиться сюжетом