20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вироблені в Україні супутникові системи везуть у РФ для окупантів, — розслідування
Вироблені в Україні супутникові системи везуть у РФ для окупантів, — розслідування

Вироблені в Україні супутникові системи везуть у РФ для окупантів, — розслідування

Лише за минулий рік у Росію поставили цього обладнання на приблизно 5 мільйонів доларів. Системи Gilat SkyEdge завозять у Росію через інші країни, але у митних документах вказане їхнє українське походження.

Завод американської компанії Jabil Circuit в Ужгороді виробляє системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge для ізраїльської корпорації Gilat Satellite Networks. Вони попри війну масово імпортуються у Росію та допомагають окупантам. Про це відомо з розслідування "Слідство.Інфо", опублікованого 8 травня.

Журналісти отримали доступ до митних даних за 2023 рік. Вони показують, що у РФ ввезли приблизно 22 тисячі систем, зібраних в Україні. Загальна вартість обладнання становить приблизно 5 мільйонів доларів. Лише з 2022 року обсяги експорту збільшились у 6 разів. Водночас у медіа публікують докази, що Gilat SkyEdge використовують на передовій.

Зокрема, таку нібито 12 липня 2023 року загарбникам передавав депутат Держдуми РФ Віктор Водолацький під час свого візиту на захоплені території Луганської області. Ці ж системи ще у 2022 році нібито передавав "Общественный народный фронт". Окрім того, Gilat SkyEdge масово торгують у РФ, не приховуючи ймовірного використання обладнання у військових цілях.

Зазначається, що російські бійці передають перевагу системам Gilat, а не Starlink через принцип роботи. Ворожі супутники працюють як супутникове телебачення — "висять" в одній точці та вимагають спрямування антени, тож для роботи з ними якраз підходять Gilat SkyEdge.

Однак накласти санкції за це дуже складно, адже йдеться про технології для супутникового зв’язку. Щоб санкціонувати такий бізнес як Gilat потрібні чіткі докази використання продукції саме на полі бою. В той самий час вздовж лінії фронту фіксують все більше російських "тарілок", особливо у Харківській області.

Мало того, початок повномасштабної війни не "надихнув" Gilat закрити бізнес у Росії та припинити імпорт через дочірню компанію. Системи продовжують постачати через Ізраїль та Туреччину, хоча країною походження вказана Україна. Також поставлялись аналогічні супутникові роутери філіппінського виробництва — 16 тисяч комплектів на 1,3 мільйона доларів.

У техпідтримці постачальника систем Gilat підтвердили розслідувачам, що на фронт відправляють системи, вироблені в Україні. Американська компанія Jabil Circuit офіційно вийшла з РФ, а у відповіді на запит запевнила, що завод в Ужгороді продукцію в країну-агресорку не поставляє.

Митні брокери підтвердили, що країну походження вказує сторона, яка розмитнює товар, і це підтверджують документами від відправника. Припускається, що вантаж могли вивезти транзитом з України та продати через Ізраїль або Європу.

Журналісти наголосили, що супутникові системи не вважаються товарами подвійного призначення, тож заборони на їхнє ввезення у Росію немає. Однак компанія Gilat Satellite Networks, яка не припинила роботу на території країни-агресорки, у список спонсорів війни досі не потрапила.

Попри співпрацю з РФ Gilat у лютому 2024 року отримала черговий контракт від Пентагону — вартістю 10 мільйонів доларів. Раніше компанія також перепідписала контракт з Ізраїлем.

Нагадаємо, бійці білоруського полку у складі ЗСУ похизувались мінометом власного виробництва, який застосовують на фронті вже два місяці. У війську його ласкаво називають "Франкенштейном".

Керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов прокоментував інформацію про створення угруповання військ РФ на кордоні з Україною. Він запевнив, що план евакуації Харкова вже розроблений, але підстав для його реалізації немає.

Источник материала
Поделиться сюжетом