19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Воля на волю. Но да будет воля моя
Воля на волю. Но да будет воля моя

Воля на волю. Но да будет воля моя

Помню чего-то, как иду по Павлограду через мост в сторону химзавода (если уж жить в Павлограде, то только там, если вы понимаете, о чем я). И такое настроение какое-то, с которым разве в город в 1918 году Болбочан вступал. И сама не знаю, чего так. Весна или что.

Далее текст на языке оригинала

За декілька днів до того місто обстріляли. І ми заїжджали в саму заграву червоних нічних вибухів. А на передодні забрали з фронту мою подругу, яка дізналась про поранення чоловіка, і летіла в Дніпро, "по паспорту", не діждавшись підписаного рапорту. Вона попросила мене купити їй цивільний одяг, бо ж на будь-якому блокпосту зупинять і побачать, що вона військова. Памʼятаю, як хлопці кричали мені в телефон "скажи їй, хай здає автомат і їде так, вона того рапорту не дочекається!" Памʼятаю, як вона казала, що з чоловіком нічого серйозного — так її запевнили. Але виявилося, що чоловік з важким пораненням не при свідомості.

"Спитай когось зі своїх, — він скоро прийде до тями?" — ридма ридала вона на кухні в Павліку, підпираючи холодильник, бо, здавалось, без нього просто впаде.

А мої кажуть, що він навряд виживе. Але я їй кажу "Скоро одужає, не переживай". І чого я так кажу, сама не знаю. Може того що вірю в "нехай буде воля моя, як на землі, так і на небі".

І він вижив. А той, хто кричав мені про автомат і її мимовільне СЗЧ — ні. Щороку мені приходять нагадування про його День народження. І віджет на телефоні показує його фотку після першого поранення з посіченою мордахою і усмішкою на всі зуби. Він тоді дякував за привезений за день до того бронік. Казав, що він йому врятував життя. А наступне поранення стало смертельним. Ще сімʼя його розшукувала, а я вже знала, що його склали в чорний пакет із застібкою, теж завбачливо приславши мені фото: "точно він, тільки дружині не кажи, не положено". Тоді виявилося, що в світі є не тільки воля моя, а й ще чиясь. І ця війна генерально — війна воль.

Але тоді я йду собі через той місточок до хімзаводу з черговим пакетом цивільного одягу, бо ж стало зрозуміло, що подрузі доведеться їздити тепер безкінечно в Дніпро, з рапортом чи без (його таки підписали якоїсь миті), пишу на ходу список рідких продуктів, які треба було завезти командиру роти з вибитим шматком щелепи в те ж таки Дніпро, і зупиняюсь кожного разу, коли вітер зриває цвіт вишні й несе його повз мої очі, ніби в якійсь із серій "Легенди про Аанга". Бо це красиво. І навіть цей роздовбаний мостик красивий. І якоїсь миті ловлю себе на думці: "Як все це дивно. Як дивно, що я тут опинилась". Крізь дірки в мості видно зелень внизу. Нарешті цей шмат суцільної арматури з вкрапленнями асфальту закінчується.

Ще не пала "Азовсталь" і з прийомників у хатах, повз які я проходжу, серед буденних пісень на радіо проривається пропаганда окупантів і їхні заклики до оборонців Маріуполя скласти зброю і здатися в полон із якимись там гарантіями, які ніколи в житті не були дотримані. І я знаю: вони ніколи від нас не відчепляться. Але хтось інший цього не знає, досі слухаючи пропаганду і вірячи, що "вже про щось потрібно домовлятися" і "насправді ми їм непотрібні, це все ігри політиків". Вони думали так тоді і багато хто думає зараз, незалежно від місця проживання. Навіть навпаки: чим гірше чути канонади обстрілів, тим голосніше являють себе світу ці зрадницькі голоси.

А ми потрібні росіянам, як повітря. Без Києва, без України, імперія не має навіть вигаданої історії й жодного шансу на легітимізацію навіть у власних очах. Але на шляху до Києва — Чернігів, Херсон, Луганськ, Донецьк. І Павлоград. Хотіли, було, трохи скоротити, та не вийшло. Їхня воля до цього завоювання давня і сильна, як воля до виживання. "А з нашою волею як?" — хочеться спитати домовляльників і сходунів посередині. Бо ж тут тільки воля на волю. По-іншому ще не було. Тільки, коли наша воля давала слабину, на середині ворог ніколи не зупинявся.

Бо ж може памʼятаєте, як на початку 1770 року український козак Матвій Хижняк побудував тут, у Павлограді, зимівник, від якого пішли Матвіївські хутори? Визначив вулиці, виділив місце для будинків, в які запросив осілі сімʼї селитися та влаштовувати садиби, виділив місце для церкви, української школи та шпиталю. А після ліквідації Запорозької Січі слобода Матвіївка стала державною військовою штаб-квартирою Луганського пікінерного полку російської армії на чолі з Міхаілом Голенищевим-Кутузовим — свєтлєйшим, прости господи, князем, який потім здійснював криваві придушення повстань по всій Україні, як от в Криму, наприклад, руками місцевих жителів зокрема.

Або як ото Павлоград виявив свою добру волю увійти до складу Української Народної Республіки 20 листопада 1917 року, а вже 18 грудня російські комуністи-більшовики з боями захопили владу в місті. Щоправда 17 квітня 1918 року Кримська група Армії УНР під командуванням Петра Болбочана звільнила місто, але за рік його взяли білі росіяни, а потім червоні. І якось от на ньому не зупинилися, а дійшли до самого західного краю нашої держави. Мобілізувавши для цього нашу ж живу силу. А потім нею ж вчиняючи безчинства по всьому світу.

Натомість Болбочана стратили свої ж. Казав дехто, що він був неоднозначною людиною, а його помилування призвело б до розбрату. А ще казали, що він хотів нарешті якогось порядку і прагнув, аби військо було вишколеним і підготовленим. Історія зрештою показала, що якраз знищення Болбочана і призвело до розбрату. Такого, що Українська Галицька Армія обʼєдналася з білими росіянами, а червоні захопили всю країну.

Отак воно якось. Воля на волю.

А я собі й далі згадую чогось, як іду по Павлограду через міст в сторону хімзаводу. І вишневий цвіт, зірваний вітром.

Важно: мнение редакции может отличаться от авторского. Редакция сайта не несет ответственности за содержание блогов, но стремится публиковать различные точки зрения. Детальнее о редакционной политике OBOZREVATEL поссылке...
Источник материала
Поделиться сюжетом