19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Запуск Starliner відкладено на середину травня
Запуск Starliner відкладено на середину травня

Запуск Starliner відкладено на середину травня

Перший політ Boeing CST-100 Starliner з екіпажем буде відкладено щонайменше ще на півтора тижня, щоб замінити несправний клапан у ракеті-носії Atlas 5. У кінці 7 травня NASA оголосило, що місію Crew Flight Test (CFT), запуск якої було відкладено 6 травня через несправність клапана у верхній частині ракети Centaur, було перенесено не раніше ніж на 17 травня о 18:16 за східним часом.

Тривала затримка дозволить United Launch Alliance відкотити ракету назад у свій ангар Vertical Integration Facility (VIF) біля майданчика для заміни клапана регулювання тиску рідкого кисню в Centaur. Цей клапан почав коливатися після того, як ступінь був завантажений рідким киснем, створюючи дзижчання, яке помітили екіпажі стартового майданчика.

На брифінгу після чищення 6 травня Торі Бруно, президент і виконавчий директор ULA, сказав, що занепокоєння полягало в тому, що вібрація могла спричинити наближення терміну служби клапана в 200 000 циклів. Він зазначив, що клапан вібрував із частотою 40 герц.

Тоді він сказав, що інженери перевірять, чи ці вібрації стосуються повних циклів роботи клапана. Якщо так, то ULA доведеться замінити клапан. Однак, якщо клапан рухався лише частково, тоді, можливо, він не наближався до свого проектного терміну служби і його можна було зберегти. Офіційні особи сказали на брифінгу, що вони можуть спробувати запустити знову наступного дня, але пізніше переглянули дату запуску на наступну можливість, 10 травня, до цієї останньої затримки.

У заяві NASA про нову затримку агентство стверджує, що коли вібрація клапана була пом’якшена, коли клапан був закритий після чищення, ця вібрація поверталася двічі під час вивантаження палива з ракети.

«Після оцінки історії роботи клапана, сигнатур даних від спроби запуску та оцінки ризиків щодо подальшого використання команда ULA визначила, що клапан перевищив кваліфікацію, і керівники місії погодилися видалити та замінити клапан», — заявило NASA.

Нова дата дещо пізніше прогнозів, озвучених на брифінгу. Бруно сказав, що процедура заміни клапана, яка передбачає встановлення інструментів для підтримки сцени, займає кілька днів. «Малоймовірно, що ми будемо готові зробити ще одну спробу до неділі [12 травня]», — сказав він.

Це не був один із днів, які NASA визначило як дату запуску, з резервними датами для початкової спроби запуску 7, 10 і 11 травня. Стів Стіч, керівник програми комерційного екіпажу NASA, оцінив наступну можливість запуску після 11 травня до 14 або 15 травня.

У найближчій перспективі немає суперечностей щодо запуску на Міжнародній космічній станції, до якої буде пристиковуватися Starliner. «Ми навмисно розчистили наш літній графік, щоб дати нам багато злітно-посадкової смуги для цієї місії CFT», — сказала на брифінгу Дана Вайгель, керівник програми NASA ISS.

Двоє астронавтів, які брали участь у місії CFT, Бутч Вілмор і Суні Вільямс, залишаться в Космічному центрі Кеннеді на передпольотному карантині протягом останньої затримки, повідомило NASA.

Источник материала
Поделиться сюжетом