20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Жінка, яка стала прототипом цифрової представниці МЗС України, зазнала расистського хейту
Жінка, яка стала прототипом цифрової представниці МЗС України, зазнала расистського хейту

Жінка, яка стала прототипом цифрової представниці МЗС України, зазнала расистського хейту

Реакцію недалекоглядних українців підхопив пропагандистський рупор Кремля.

Міністерство закордонних справ України 1 травня, першим у світі, залучило до роботи цифрову представницю ШІ-аватар Вікторію. Її створили для озвучення офіційних заяв та важливих консульських новин для українців закордоном. Прототипом для створення цифрової особи стала українка, співачка Розалі Номбре. Сьогодні в авторському блозі у медіа Platfor.ma вона розповіла про неоднозначну реакцію співгромадян на її участь у проєкті, та оголила проблему расизму.

Розалі Номбре, яка народилася у Донецьку, вчилася у Харкові, живе у Києві, розповіла, що разом із сотнями повідомлень із підтримкою, отримала після презентації ШІ-аватарки Вікторії, злісні хейтерські реакції, та оприлюднила їх.

«Всі ми знаємо, що навіть в умовах повномасштабної війни Україна продовжує розвивати цифрові технології. "Дія", "Монобанк", "Київ Цифровий", "Дія.Освіта", купа інших великих і маленьких сервісів — нічого такого немає в переважній більшості країн світу, навіть у тих, де про війну не чули вже століттями. І от тепер вперше в історії — цифрова спікерка. Саме в Україні!

Але знаєте, що при цьому найбільше зачепило тисячі українців? Я вам процитую лише кілька повідомлень.

Хотя бы вышиванку надели на эту не*ритянку.

Ахаха, е*ать, чорномазу поставили.

Обов’язково треба було робити не*ра, титульна нація України хулі.

Чому вона чорна? Білих немає?

А белой девушки не нашлось? Толерасты е*учие.

Вона чорно*опа?», — написала Розалі.

Розалі Номбре

У відповідь хейтерам, вона повідомила, що її батько народився у Кот-д’Івуарі, й дійсно має трохи темніший колір шкіри, але вона не могла на це не впливати.

«Мій паспорт з народження український. Мій пологовий будинок — у Донецьку. Він, до речі, постраждав через російські обстріли. Як і частина моєї школи, мій університетський корпус у Харкові та вікна мого будинку вже у Києві. Востаннє я була в рідному Донецьку у січні 2022-го, коли на півтора тижня приїхала провідати свою сім’ю та Вольта. З того часу ми не бачилися. — повідомила Розалі Номбе — Війна йде вже 11-й рік. І всі ці роки Україна послідовно каже: ми не росія. У нас інші цінності. Ми за свободу, за волю, за справедливість для всіх. Врешті, за рівність — навіть, уявіть, для тих, у кого трохи незвичайна зовнішність. Темніша шкіра. Або очі різного кольору. Або руде волосся».

Жінка наполягає, що українці — політична нація. Тобто це суспільство, що об’єднане навколо цінностей через механізм власної політичної організації — держави. Незалежно від соціального статусу, віросповідання, походження. В основі нашої держави — не генетичний тест, а цінності.

«Україна — за рівність. Але, виявляється, не всі українці теж за неї. Ми не хочемо бути як росіяни, але при цьому принаймні в аспекті расизму тисячі людей поводяться саме як вони. — додала вона — Наприклад, як інстаграм-користувач Андрій, який однією рукою викладає власне фото у вишиванці під Софією Київською, а другою пише мені: "Зачепило не*роїдне ї*ало"».

Все, що нас розєднує, на руку — ворогові. Тему зовнішньості цифрової представниці МЗС України уже розкручує кремлівська пропаганда, застерегла Розалі Номбре.

Як інформував MediaSapiens, коментарі цифрова аватарка Вікторія надаватиме у відеоформаті, а відео позначатимуть QR-кодами із посиланнями на офіційну сторінку МЗС України із відповідними заявами, щоб уникнути поширення фейків відносно заяв відомства. Наразі вона озвучує заяви українською та англійською мовами, а в в майбутньому й іншими іноземними мовами.

Фото: Розалі Номбре / МЗС України, Platfor.ma

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
МИД Украины Скандал Соцсети
Источник материала
Поделиться сюжетом