19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зими будуть теплими і малосніжними: як зміниться погода в Україні найближчими роками
Зими будуть теплими і малосніжними: як зміниться погода в Україні найближчими роками

Зими будуть теплими і малосніжними: як зміниться погода в Україні найближчими роками

Останнім часом зими в Україні були аномально теплі та малосніжні. Метеорологи стверджують: це не просто випадковість, а наслідок складного пазла кліматичних змін, який формується на протязі десятиріч. Чи можуть рясні зимові снігопади назавжди залишитись в минулому для українців, розповіла метеорологиня Віра Балабух.

Підвищення температури повітря в холодний період може призвести до серйозних наслідків: опади випадатимуть у формі дощу чи мокрого снігу, тоді як стійкий сніговий покрив стане рідкістю. За словами Балабух, подальший ріст температури повітря загострить ці процеси, зробивши сніжні зими подією рідкісною для нашої країни.

Зима в Україні, mignews

Зміни в кліматі вже відчутні, зазначає експертка. За останні роки середня температура зими в Україні підвищилася на 1,5 градуса порівняно з даними 1961-1990 років.

Головною причиною цих кардинальних змін є, на жаль, діяльність людини, яка значно посилила парниковий ефект на нашій планеті. За словами експертки, навіть якщо ми зупинимося на досягнутому та скоротимо викиди парникових газів, глобальна температура повітря може підвищитися на 2,6 - 4,8 градусів до кінця століття, порівняно з періодом з 1986 по 2005 рік.

Експерт Віра Балабух прогнозує суттєве зростання температури повітря в Україні. Згідно з її словами, зима стане ще теплішою, а до кінця століття у Харкові погодні умови взимку можуть стати схожими на ті, які є у Херсоні зараз.

Проте, не зважаючи на це, кількість днів з сильними морозами значно не зміниться. Арктичне повітря може і надалі вторгатися на нашу територію. Проте, це відбуватиметься на фоні загального підвищення температури, що може створити серйозні ризики для різних сфер економіки, зокрема сільського господарства та енергетики.

Источник материала
Поделиться сюжетом