20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
18 найзагадковіших українських прізвищ, походження яких досі невідоме
18 найзагадковіших українських прізвищ, походження яких досі невідоме

18 найзагадковіших українських прізвищ, походження яких досі невідоме

Невідомо, як з'явилися прізвища, яким понад тисячу років. Вони мають закінчення -ахно, -ман та -вер та досі вивчаються науковцями.

Перелік найзагадковіших українських прізвищ

У прізвищах Махно, Ватахно, Сахно, Дахно, Кахно та Тахно змінюються лише перші літери. Крім того, вони не викликають ніяких асоціацій, за якими можна було б розгадати походження. Зустрічаються у Дніпропетровській, Київській та Харківській областях, рідше – у західних регіонах.

Однакові закінчення мають й такі родові імена: Бацман, Варман, Котьман, Отман, Сурман, Бікман та Тарман. Існує думка, що перше з данської мови трактується як "човняр", однак невідомо, як воно потрапило в Україну.

Таємниця походження українських прізвищ / фото Freepik

У списку найзагадковіших прізвищ також є ті, що найбільш поширені на Київщині. Зокрема, йдеться про Отвер, Івер, Тавер, Авер та Хавер.

Прізвища, які залишились лише в Україні

  • Українські прізвища є дуже давніми. Деякі виникли ще у часи Запорозької Січі, а інші мають доволі жартівливе звучання.
  • У список потрапили такі: Перебийніс, Нагнибіда, Майборода, Гуляйдень, Завалипіч, Тягнирядно, Вирвикишка, Неїжборщ та Несвятипаска.
  • Деякі родові імена, до прикладу, походять від назв професій. Заплюйсвічка – від паламаря, Мукосієнко – від мельника, а Дубогризенко – від теслі.
Теги по теме
Стиль жизни
Источник материала
Поделиться сюжетом