20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Британські експерти: цифрове відтворення мертвих людей потребує юридичного регулювання
Британські експерти: цифрове відтворення мертвих людей потребує юридичного регулювання

Британські експерти: цифрове відтворення мертвих людей потребує юридичного регулювання

Цифрове відтворення мертвих людей на порозі реальності й терміново потребує регулювання, стверджують експерти штучного інтелекту, попереджаючи, що «дебати» можуть завдати психологічної шкоди своїм творцям і користувачам і навіть «переслідування».

Дослідники з Кембриджського університету припускають, що такі сервіси, які вже є технічно можливими для створення та юридично дозволеними, можуть дозволити користувачам завантажувати свої розмови з померлими родичами, щоб «повернути бабусю до життя» у формі чат-бота.

Їх можуть продавати батькам із невиліковними захворюваннями, які хочуть залишити щось для своєї дитини, з чим можна спілкуватися, або просто продавати все ще здоровим людям, які хочуть каталогізувати все своє життя та створити інтерактивну спадщину.

Але в кожному випадку недобросовісні компанії та необдумана бізнес-практика можуть завдати тривалої психологічної шкоди та фундаментально порушити права померлого, стверджує газета.

Будь-хто, хто має доступ до Інтернету та деякі базові знання, може оживити померлу близьку», — сказала доктор Катажина Новачик-Басінська, один із співавторів дослідження в Кембриджському центрі Leverhulme для майбутнього інтелекту (LCFI). ).

«Ця сфера ШІ є етичним мінним полем. Важливо віддавати перевагу гідності померлого та переконатися, що на це не посягають, наприклад, фінансові мотиви цифрових послуг із загробного життя».

Одним із ризиків є компанії, які монетизують свої застарілі цифрові послуги за допомогою реклами. Користувачі такої послуги можуть отримати шок, коли їхній коханий, відтворений цифровим способом, почне пропонувати їм замовляти їжу на винос, а не готувати з нуля, припускає газета, що призводить до неприємного усвідомлення того, що з ними не консультувалися щодо того, чи можна використовувати їхні дані в такий спосіб.

Набагато гірші результати можливі, коли користувачами таких послуг є діти. Батьки, які хочуть допомогти своїм дітям пережити втрату матері або батька, незабаром можуть звернутися до deadbots.

Але існує мало доказів того, що такий підхід є психологічно корисним, і є багато підстав для того, щоб припустити, що він може завдати значної шкоди, перериваючи нормальний процес трауру.

«Жоден рекреаційний сервіс не може довести, що дозвіл дітям взаємодіяти з «дебатами» є корисним або принаймні не завдає шкоди цій вразливій групі», – попереджає газета.

Щоб зберегти гідність померлих, а також психологічне благополуччя живих, дослідники пропонують набір найкращих практик, які можуть навіть потребувати регулювання.

Такі сервіси повинні мати процедури для обережного «виходу на пенсію» deadbots, наприклад, і повинні обмежити їх інтерактивні функції лише для дорослих, а також бути дуже прозорими щодо того, як вони працюють та обмежень будь-якої штучної системи.

Источник материала
Поделиться сюжетом