20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чи варто робити перерву в тренуваннях: переваги для організму
Чи варто робити перерву в тренуваннях: переваги для організму

Чи варто робити перерву в тренуваннях: переваги для організму

Перерва у регулярних тренуваннях може здаватися заслуженим відпочинком, але чи замислювалися ви коли-небудь про зміни, які відбуваються у вашому тілі за цей час? News Bytes, знання того, чого очікувати, може допомогти вам приймати обґрунтовані рішення щодо ваших тренувань.

Освіжає та заряджає енергією

Для тих, хто старанно тренується п'ять-шість разів на тиждень, невелика перерва тривалістю до тижня може бути дуже корисною. Цей період дозволяє вашим м'язам і розуму розслабитися, омолоджуючи ваше загальне самопочуття. Однак, якщо ви щойно почали тренуватися, така перерва може порушити вашу рутину і перешкодити прогресу.

Зниження VO2 Max

VO2 max (ефективне використання кисню організмом під час тренування) негативно впливає на тривалі перерви між тренуваннями. У середньостатистичної людини це зниження помітне приблизно через два тижні бездіяльності, тоді як досвідчені спортсмени можуть відчути його через три-чотири тижні.

Мінімальний вплив на м'язову масу

Зміни в м'язовій масі під час двотижневої перерви в тренуваннях, як правило, незначні у різних людей. Такі фактори, як стать, тип тренувань і вік, впливають на варіативність змін м'язової маси. Цікаво, що дослідження показують, що навіть місяць бездіяльності не призводить до змін у силових волокнах м'язів.

Адаптація до нового розкладу

Наслідки відвикання або втрати фізичної форми через перерви в регулярних тренуваннях відрізняються у різних людей. Ті, хто підтримують постійний фітнес-режим, частіше відчувають ознаки відвикання, коли роблять паузи в тренуваннях.

Їхньому організму, який звик до певного графіку, потрібен певний час, щоб адаптуватися до перерви. З іншого боку, люди, які не займалися регулярно, можуть не помітити значних змін у загальній фізичній формі під час такої перерви.

Вплив на здоров'я

Перерви у фізичних навантаженнях можуть вплинути на різні аспекти здоров'я. Після трьох днів бездіяльності рівень цукру в крові може залишатися підвищеним навіть у здорових молодих людей.

Прогалини у тренуваннях також можуть вплинути на рівень кров'яного тиску, потенційно посилюючи симптоми у людей з гіпертонією. Більше того, збільшення ваги може бути помітним через те, що організм спалює менше калорій у період зниження фізичної активності.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом