20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Екореформа - в дії: як пакувальні новації Київського КПК зменшують відходи
Екореформа - в дії: як пакувальні новації Київського КПК зменшують відходи

Екореформа - в дії: як пакувальні новації Київського КПК зменшують відходи

Поки на державному рівні триває етап обговорення законодавчих новацій, комбінат, як один з лідерів ринку, вже успішно впровадив європейські «зелені» технології у свою діяльність.

Україна – на завершальній стадії реформування системи управління відходами: поки нормотворці фіналізують роботу над проєктом закону «Про упаковку та відходи упаковки», ККПК успішно реалізує на практиці екологічні новації.

Київський картонно-паперовий комбінат – вітчизняне підприємство з іноземними інвестиціями, акціонером якого є австрійський Pulp Mill Holding, а виробничі потужності сконцентровані у столичному регіоні. Компанія сповідує європейські цінності: турбота про довкілля є одним з чотирьох «китів» діяльності комбінату. І в той час, як на тлі війни Україна стикнулась із безпрецедентним рівнем забруднення природи, комбінат, попри збільшення обсягів виробництва, зумів мінімізувати шкідливий вплив на екосистему.  

Нові часи – інші підходи до виробництва:

Як наголосив гендиректор PMH д-р Хайнц Ціннер, сучасна продуктова орієнтація целюлозно-паперової індустрії зазнала кардинальних змін: в авангарді – безпечні й екологічні пакувальні рішення, а також продукти рециклінгу вторсировини. Як соціально відповідальне підприємство і лідер ринку, ККПК став трендсеттером із впровадження екопрактик у виробництві тарних картонів, упаковки для E-commerce і санітарно-гігієнічних товарів з макулатури.

Усе починається з основи – перетворення «брудної» сировини на екологічно чистий продукт

Як розповіли технологи комбінату, на підприємстві використаний папір піддається багатоступеневій обробці й фільтрації, а також дезінфекції з використанням біорозкладних бактерицидних засобів. Усе це дозволяє отримати на виході якісну, стовідсотково чисту й безпечну картонно-паперову продукцію та запобігти забрудненню довкілля відходами.

Своєю чергою, отримані супутні первинні відходи також підлягають рециклінгу. Австрійські акціонери ПрАТ «Київський картонно-паперовий комбінат» ще на початку 2023 року ініціювали створення екостратегії, реалізація якої дозволить підприємству не розміщувати відходи виробництва на полігоні, а переробляти їх. На ККПК це досягається завдяки додавання скопу на будматеріали, а полімерних відходів – для використання в альтернативній енергетиці.

Додатково Київський КПК успішно пройшов наглядові аудити та добровільну міжнародну сертифікацію за системою Лісової Опікунської Ради (FSC), а також отримав міжнародні сертифікати FSSC 22000 та «Халяль», що підтверджує: тара під брендом виробника може безпечно контактувати з продуктами харчування.

Як одна новаторська ідея може зберегти природу: «зелені» пакувальні рішення від ККПК

Впровадженню європейських екостандартів у сфері мінімізації відходів слугують інноваційні конструкторські рішення Київського КПК у виготовленні комерційної і поштової тари. Нові формати SPR-упаковки та E-commerce box, адаптованої під різні товарні групи, дозволяють відмовитись від неекологічного скотчу та полімерної плівки завдяки використанню спеціальної відривної стрічки.

«Створивши паковання, яке не потребує застосування ПЕТ, ми фактично нівелюємо ще один фактор забруднення», – підкреслюють на підприємстві, яке першим в Україні реалізувало «зелену» новацію у промисловому масштабі.

Що далі? Комбінат продовжує задавати екотренди на ринку, модернізуючи виробництво

Київський КПК постійно оновлює технологічні процеси, удосконалюючи зокрема й систему поводження з відходами. Як зауважив д-р Ціннер, програмою модернізації-2024 передбачено вкладення 12,5 млн євро. А вже напрацьований ККПК позитивний досвід, безумовно, може бути цінним для всієї держави в контексті переходу на екологічні євростандарти.

Фото: Київський КПК

Теги по теме
Экология
Источник материала
Поделиться сюжетом